Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2011

UmmikuSayang event

Subject: Charity Read Aloud & Story Telling Assalamu'alaikum,

Chinese New Year Holidays is coming up soon. If you are going to be around USJ/Subang Jaya this holidays, come and join our Charity Read Aloud & Story Telling session on 3rd Feb 2011, 10am - 12noon at ALIMKids Bookshop, 34-2 USJ 9/5Q, Subang Business Centre,, 47610 UEP Subang Jaya.

Fees is RM10 per child, for children 4-12 yrs old. 100% of the collection will be donated to Rumah Titian Ashraful Rohaniah, Teluk Intan which cares for disabled, neglected senior citizens. Their home was burglarised recently, thus in dire need of funds.

I hope you can join us, and at the same time, share with your children the meaning of compassion and sadaqa.

To register, pls emali to sales@alimkidsbookshop.com or call 03 8024 8664.

Thank you.

p/s: We welcome contributions for refreshments for the kids too :-).

Khalifah Method Seminar

Dapat ni from e-mail. Dah banyak kali dah nak join tapi tak berkesempatan sebab masalahnya seminar ni selalunya dibuat weekend = family time


DO YOU DESIRE TO BE:The best 'abd of Allah?
The best staff?
The best boss?
The best colleague?
The best son or daughter?
The best husband or wife?
The best father or mother?
The best brother or sister?
The best of friends?
and many many more!!!
Then this knowledge is for you!
What better ways can you spend your Maulidur Rasul public holiday?

ANNOUNCEMENT
Khalifah Method For SELF-EXCELLENCE SEMINAR
Shaping Excellent Character” 15 February 2011 (Tuesday) (Maulidur Rasul Public Holiday) 8.30 am -5.30 pm Venue: KHALIFAH INSTITUTE  427, Jalan 2, Taman Ampang Utama , 68000 Ampang Selangor (ACROSS AMPANG POINT) Tel: 03-4256 6810 khalifahproject@yahoo.com
Organised by: KHALIFAH INSTITUTE 427, Jalan 2, Taman Ampang Utama, 68000 Ampang Selangor


INTRODUCTION As individuals we are constantly facing various challenges in our daily lives. The breadwinner of the family str…

shared from http://sarahminer.com/blog

Look familiar? huhuhu

Mengatasi masalah kuat marah pada anak

(Dipanjangkan oleh Sharifah Norbaizura Tuan Ahmad Kamil, Bank Negara Malaysia)

Buat renungan kita bersama.. para ibu bapa sekalian..Kepada  ibu  bapa yang ringan tangan dan mulut….renung-renungkanlah. Anak kita adalah cermin diri kita……..
Kanak-kanak  dalam  lingkungan  umur  2-7  tahun  (preschool  memang sering dilabelkan  lasak  kerana  ingin mencuba apa sahaja yang dilihat dan mereka juga  didapati  ‘tidak  dengar  kata’.  Apa  yang  berlaku  ialah ketiadaan komunikasi  dua  hala  di  antara  ibu bapa dan anak. Di samping itu kanak-kanak sebenarnya tidak dapat mendengar arahan dengan baik kerana tidak memberikan perhatian  kepada  suara  ibu bapa.  Sebaliknya  perhatian mereka hanya tertumpu kepada permainan mereka dan alam sekeliling yang ingin diterokai.

Kanak-kanak mempunyai komunikasi verbal yang sangat terhad disebabkan Mereka  tidak  mempunyai  pengetahuan  (input) tentangnya. Mereka juga baru sahaja  belajar  bercakap,  oleh itu ibu bapa kerapkali tidak dapat memahami apakah  …

MARAH ANAK

Sedihnyaaa...kenapa lah kadang2 tanpa kerelaan aku terpaksa marah anak dengan meninggikan suara....Ya Allah berilah aku kesabaran dalam mendidik anak2 yang tidak mengerti apa2....
Should read more articles on parenting and istiqamah menjadi ibu yang sabar....bantu hambamu ini Ya Allah...
p/s my first boy, already 8 years old, sangat menguji kesabaran aku...


(Artikel ni dapat dari e-mel utk dikongsi bersama)

Motivasi dari Dato Dr Fadzilah Kamsah yang mengulas isi ini. Isu yang kadang kala kita tak perasan. Dan mungkin sebab-sebab inilah yang menjadikan anak kita tidak pandai, menjadikan anak kita sukar menjadi orang yang cemerlang dan mungkin juga sebab inilah anak-anak kita memberontak untuk tidak pulang ke rumah.

Isunya memanggil  dan memarah anak-anak dengan bahasa yang tidak elok. Ataupun memarahi anak dengan bahasa-bahasa yang kesat. Mungkin pada sesetengah ibu bapa, ini adalah amalan. Dan mungkin juga ini adalah perkara biasa dan lumrah bagi mereka. Menurut Dato Fadzilah Kamsah, meng…

Wanita yang dianggap lemah

(Artikel ni dapat dari e-mel utk dikongsi bersama)
Ujar lelaki, wanita itu lemah Ujar wanita, mereka adalah lembut Antara lemah dan lembut.....besar perbezaannya Namun ada yang tidak rela mengakuinya Telah ditakdirkan ...kerana lembut wanita Tidak gemar perbalahan..kecuali jika terpaksa Lalu wanita pun diam Diam seolah-olah menerima... Dalam diam, wanita gigih melaksanakan kewajipan Dalam diam ,wanita terus terusan bekerja Di pejabat sebagai kerani...di rumah sebagai suri Dari sebelum tercalit garis putih di subuh hari Hingga jarum jam tegak bertindih jari Lelaki yang mengaku kuat ...celik mata sarapan sudah terhidang Apabila pulang dari pejabat...di kerusi malas longlai terlentang Isteri dikatakan lemah...bergelut mengemas sambil memasak Suami yang mengaku gagah...bersantai di hadapan tv tidak bergerak Selesai tugas wanita menguruskan anak-anak Menyapu sampah,mengemas rumah yang berselerak Lelaki keletihan kerana memandu di jalan sesak Berehat,menonton tv sambil tergelak Dalam diam wanita  di…

Lessons on Life

(Artikel ni dapat dari e-mel utk dikongsi bersama)
There was a man who had four sons. He wanted his sons to learn not to judge things too quickly. So he sent them each on a quest, in turn, to go and look at a pear tree that was a great distance away.

The first son went in the winter, the second in the spring, the third in summer, and the youngest son in the fall. 


When they had all gone and come back, he called them together to describe what they had seen.
The first son said that the tree was ugly, bent, and twisted.
The second son said no it was covered with green buds and full of promise.
The third son disagreed; he said it was laden with blossoms that smelled so sweet and looked so beautiful, it was the most graceful thing he had ever seen.
The last son disagreed with all of them; he said it was ripe and drooping with fruit, full of life and fulfillment.


The man then explained to his sons that they were all right, because they had each seen but only one season in the tree's life.


He tol…

GOING BANANAS

Dalam ceramah Datok Dr Fadzillah Kamsah  menasihati agar kaum wanita memakan sebiji pisang sehari di awal pagi untuk mencegah kanser,  Dan ubat yang paling mujarab ialah meminum air kosong   sebaik sahaja bangun dari tidur.
Ps : jangan gosok gigi dulu.
Going Bananas
Bananas... This is very interesting.  After Reading THIS, you'll NEVER look at a banana in the same way  again - Bananas. Containing three natural sugars - sucrose, fructose and  glucose combined with fiber, a banana gives an instant, sustained and  substantial boost of energy.
Research has proven that just two bananas provide enough energy for a strenuous 90-minute workout. No wonder the banana is the number one fruit with the world's leading athletes. But energy isn't the only way a banana can help us keep fit. It can also help overcome or prevent a substantial number of illnesses and conditions, making it a must to add to our daily diet.
Depression:
According to a recent survey undertaken by MIND amongst people …

Work Like You Mean It!

Sometimes a truth can take a while to work its way into our heart. Other times, it hits us over the head! We all have so much to do during the day. There's always laundry to fold, dishes to wash, and yes, contracts to sign. But if we are not enjoying it, we're just wasting time and energy. Life isn't mean to be just spent. It's meant to be spent wisely. Every day is a new opportunity to find the joy that lies in everything. When you are changing that diaper take the time to tickle those little piggies. When you are tucking your child into bed, why not read a story? Folding the laundry is a perfect time to lift up a prayer for the ones who are dirtying up all of those clothes. There is always an opportunity for joy and depth. There are no mindless or boring tasks in the home. The tasks are only as mindless and boring as the people who do them. You can bring the play back into work. Did you ever play house as a child? You didn't have chores back then, you had a passi…

Start living!

So many times, we let fears and insecurities dominate our lives. We afraid of what others may think or say. We don't want to stand out or look stupid. We shy away from tomorrow while living in the shadow of yesterday. But when you think about it, all we really have is this moment. We are not in the past, when we may have thought we were cuter or bolder. We are not in the future, which doesn't even exist. This moment is ours and we let it slip right through our fingers. You deserve to fully experience life and everything that it holds.

What are you waiting for? If you live in fear and insecurities, you are just building your own prison. Life is worth living right here, in this moment. Don't wait until you reach a certain weight or can wear a particular outfit. If there are some things you want to change about yourself, then go ahead and start the process to reach your goals. But don't put off living until you do. Your hairstyle, dress size, or outfit do not make you mo…

SEKADAR BERKATA CUKUP

Renungan yang saya terima dari e-mail utk dikongsi bersama...
Minggu lepas saya sempat tonton sebahagian dari sebuah filem yang disiarkan di channel Vision Four. Tajuknya Interstate 60. Pelakon utamanya saya tak kenal tapi pelakon tambahannya ramai yang top2. Salah satu babak yang saya ingat sangat, ialah di awal cerita  pelakon terkenal, Micheal J.Fox kelihatan seperti seorang businessman yang sibuk.
Ketika itu dia sedang bercakap2 di handphonenya di dalam kereta. Di belakangnya Ada seorang lelaki sedang mengayuh basikal sambil menghisap pipe. Tiba2 Micheal buka pintu keretanya dan akibatnya lelaki tersebut terlanggar pintu tersebut dan tergolek. Tengah tergocoh2 & sibuk mintak maaf tuh, handphone Micheal terlepas dari tangan. Sampai je ke atas jalan, datang satu trailer lenyek handphone. Apa lagi, menyumpah seranah la dia.
Yela... Sebagai businessman, tentu handphone TU alat penting untuknya. Dalam keadaan marah, terkeluar dari mulut Micheal (lebih kurang la...) "Saya harap in…

AMALAN DAN DOA MURAH REZEKI (KISAH BENAR)

(Artikel ni dapat dari e-mel utk dikongsi bersama)
1) Membaca SURAH AL-WAQIAH - Sabda Rasulullah SAW: مَنْ قَرأ سُورَةَ الوَاقِعَةِ فِي كُلّ لَيْلَةٍ لَمْ تُصِبْهُ فاقَة “Sesiapa yang membaca surah al-Waqiah pada setiapa malam ia tidak akan ditimpa kefakiran.” (Riwayat daripada Ibn Mas‘ud: al-Azkar, al-Jami al-Soghir). - Sabda Rasulullah SAW: سُوْرَةُ الوَاقِعَةِ سُوْرَةُ الغِنَى فَاقْرَؤُوْهَا وَعَلِّمُوْهَا أَوْلاَدَكُمْ “Surah al-Waqiah adalah surah kekayaan. Hendaklah kamu membacanya dan ajarkanlah ia kepada anak-anak kamu.” (Riwayat Ibn Mardawaih daripada Anas: Kasyf al-Khafa’). 2) Membaca SURAH AL-IKHLAS: قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ ، اللَّهُ الصَّمَدُ ، لَمْ يَلِـدْ وَلَمْ يُولَـدْ ، وَلَمْ يَكُن لَّهُ كُفُواً أَحَدٌ “Katakanlah (wahai Muhammad): "(Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa; "Allah Yang menjadi tumpuan sekalian makhluk untuk memohon sebarang hajat; "Ia tiada beranak, dan Ia pula tidak diperanakkan; "Dan tidak ada sesiapapun yang serupa denganNya".” - Sabda …