nota iklan

Wednesday, 23 February 2011

Kanak-kanak juga mengalami stress

Siapa kata kanak-kanak tak stress? Saya pernah terbaca dulu yg kanak2 sebenarnya lebih stress dari adults.

cuba baca news bertarikh 12 April 2010 ni (sumber The Star);

KUALA LUMPUR: Statistics show that an increasing number of children are suffering from depression and stress, said Health Minister Datuk Seri Liow Tiong Lai.
A study on mental health conducted in 2006 showed that 20.32% of children have mental health problems compared to just 13% in 1996, Liow said in his reply to Datuk Mohd Nasir Ibrahim Fikri (BN - Kuala Nerus).
Adults suffering from mental health problems showed a slight increase to 11.2% in 2006 compared to 10.6% in 1996, he said.
The statistics were based on a national health survey conducted every 10 years, including on mental health, he said.



Kesian kan tengok budak2 stress! Tak sanggup tengok tapi anak aku mesti ada rasa stress especially bila ibu dia marah sebab nak pastikan rumah sentiasa bersih huhuhu.....the history repeating itself!

Antara tanda2 stress bg kanak2:

mood swings, nakal berlebihan, perubahan waktu tidur atau sleep pattern, kencing malam atau bedwetting, kesan fizikal seperti sakit perut, sakit kepala, masalah memberi tumpuan pada pelajaran atau menyiapkan kerja sekolah, tidak mahu berkawan dan suka menyendiri atau menangis, suka menghisap jari, menipu, membuli rakan sebaya atau suka melawan.

mmmmm...tetiba aku rasa ngantuk lah pulak...
oklah topik ini akan bersambung ya, i need a nap

 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...