Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2011

If I Had a Child To Raise Over Again

If I had my child to raise all over again,
I'd build self-esteem first, and the house later.
I'd finger-paint more, and point the finger less.
I would do less correcting and more connecting,
I'd take my eyes off my watch, and watch with my eyes.
I would care to know less and know to care more.
I'd take more hikes and fly more kites,
I'd stop playing serious, and seriously play.
I would run through more fields and gaze at more stars.
I'd do more hugging and less tugging.
I'd see the oak tree in the acorn more often.
I would be firm less often, and affirm much more.
I'd model less about the love of power,
And more about the power of love.

Copyright © Diane Loomans--- Submitted by Darrylynn Griffin

SOURCE

Allah Knows Best

Poems ni saya dapat dari e-mail...lamaaaa dah....tak delete2 hehe dah beribu2 e-mail dalam inbox yahoo saya....byk e-mail menarik yg saya sayang nak delete...
dah ada blog ni baru lah seronok sikit, barulah ringan sikit e-mail saya dah boleh delete...

jom, kita hayati bersama....

Allah knows what’s best for us
So why should we complain
We always want the sunshine
But He knows there must be rain


We always want the laughter
And the merriment of cheer
But our hearts will lose their tenderness
If we never shed a tear.


Allah tests us often
With suffering and with sorrow
He tests us not to punish us
But to help us meet tomorrow


For growing trees are strengthened
If they withstand the storm
And the sharp cut of the chisel
Gave the marble grace and form


Allah tests us often
And for every pain He gives to us
Provided we’re patient
Is followed by rich again


So whenever we feel that everything is going wrong
It is just Allah’s way
To make our spirit’s strong.


Author: Unknown

Every cloud has a silver lining! (English pr…

jomlah tengok blog ni...kelakarlah...

tadi relax2 jap terbaca kat forum CARI pasal citer kat bawah ni


kredit to: funny-profiles-story.blogspot.com

pastu pegilah try masuk BLOG mcm kat atas tu...bestlah korang, byk lagi citer menarik...jom layan!

when the going gets tough....

- googled-

THE TOUGH GETS GOING!

Ya Allah, berilah aku kekuatan....

Tahniah Datuk M.Nasir...

You deserved it Sifu!
Saya mengagumi dan menghayati karya2 M.Nasir...
unik..tersirat..tersendiri...



one of my favourite...

Nur Nilam Sari
Pinjamkan sinarmu nur nilam sari
Buatku merempuhi malam
Kabus berlabuh bagaikan awan
Mengaburi penglihatan
Menyekat maksud di sempadan
Redup yang pasangkan angan
Sekadar berhasrat
Berlindung dalam lena
Pejamkan mata
Untuk kulupakan sengsara
Berapa kerdipa
Melaraskan jiwa
Menyusuk ke arah-asalku
Senyumanmu satu azimat
Buat diriku yang hina
Manusia terpinggir melara
Tak pernah kenal erti bahagia
Namun ku masih gembira
Bagiku rahmat semuanya
Oh....mungkin....
Kalau nasibku berbeza
Aku tak mampu menilaikan dikau
Aku berani
Berani aku
Katakan dirimu itu dewi kayangan
Peperangan yang melanda diriku kini
Sudah berakhir...oh...berakhir
Kepahitan dulu bertukar
menjadi sejarah
Dan kenangan manis
Lirik dari SINI

pernah dengar?

Pernah dengar tak pasal konsep "delayed gratification"?

kalau ikut bahasa omputehnya "delayed gratification is passing up short-term gains for long-term rewards"
samalah konsep macam peribahasa kita dulu "berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ke tepian, bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang kemudian"...

tulah sebenarnya nenek moyang kita dulu mmg teror sebenarnya kan, tak rugi ikut peribahasa atau petua orang dulu2 ni...cuma yang bezanya org kita, bila ditanya kenapa, selalu jawapannya "ikut je lah org cakap tu, jangan banyak tanya....." huhu...bezanya dengan omputeh ni, dorang selalu ada jawapan pada Why? mereka suka mencari jawapan...

sampaikan konsep sesimple ni pun ada punyalah banyak explanation, dan konsep ni jugak byk dikaitkan dengan psikologi manusia...kenapa ya? saya pun belum habis study lagi bab ni...byk sgt ceritanya...

first time saya came across konsep ni masa baca buku ni
 Author buku ni ialah seorang pakar psikologi..

OK, nan…

exercise mata kejap...

nak relax mata jap...while enjoying my tons of assignments...wallaa!
gambar semua credit to GOOGLE ya...tq



cantiknya ciptaan yg Maha Esa...sangat mendamaikan...

special entry untuk MamaFiza

MamaFiza, your words are beautiful! You're a wonderful person, wife and mom. Thank you for being my inspiration!

Nota: saya tidak pernah berjumpa dengan MamaFiza tetapi sangat mengagumi penulisan dan kata2nya...

  Pinjam gambar ya MamaFiza....

Kenapa kita susah nak fokus?

Haaaa kann....lain kali fokus lah sikit!

Ada kajian menunjukkan zaman sekarang ni makin susah nak fokus dan banyak distractions...setuju tak?
Especially zaman serba canggih, zaman IT dan teknologi ni kan. Saya dulu nak switch on computer pun takut, kot2 salah kang meletup pulak...tapi budak sekarang ulangkaji pun guna Score A, playstation lah...computer game lah, PSP lah...sekarang ipad lah pulak, umur tak sampai 2 tahun dah ada ipad tu! perrghh..

mmm...ntah no komen...
Tapi jom kita baca sikit pasal beberapa tips yang diberikan oleh seorang pakar psikologi, Dr. Lucy Jo Palladino, untuk menangani  masalah concentration killers ni...

Culprit 1 : Social Media
FB, twitter, myspace...entah segala benda tulah....


Solution masalah 1
Senang je, jangan log in waktu tengah buat kerja. Log in waktu break sahaja, kalau tak boleh jugak, disconnect from internet masa buat kerja. Jadikan macam reward lah, siap keje, baru lah log in..

Culprit 2 : E-mail overload
Camne nak buat? Samalah jugakk..tetapkan …

True Things Moms Don't Want to Admit!

Feeling like a bad parent? 
(Ya, sometimes mmg rasa mcm ni, because i'm not perfect....)
You’re not alone. We asked the moms we know to share their most shameful truths about raising their kids.

You Don't Bathe Your Kid Nearly Enough
The pediatrician recommends bathing the baby every few days or so, but a week goes by and the closest you’ve come is wiping the spit-up off his chin with a moist cloth. You tell yourself he’s a lump (albeit an incredibly cute one) who barely moves -- he’s not exactly sweating. Besides, it’s probably been more than a few days since you showered.
(mmmm...masa berpantang anak second, berpantang sendiri kat rumah, pernah lah lap2 je baby, tak mandikan, tapi tak boleh nak tidur lena baby saya, so itulah first and last....tapi kalau demam lain citerlah kan...)

You let her lay in bed crying way too long while you do what you need to do With so little time to get anything done for yourself, those moments when the baby is miraculously occupied by her own finge…

FAMILY = (F)ATHER (A)ND (M)OTHER, (I) (L)OVE (Y)OU!

Saya pernah baca cerita ni dalam e-mail yang saya terima beberapa tahun lepas, ceritanya amat menyentuh perasaan saya sehingga menitiskan air mata membacanya.....

Tapi saya pun tak perasan yang saya telahpun delete e-mail tersebut...rasa frust sebab saya suka baca cerita2/ artikel2 menarik berulang kali. Puas saya cari semula di internet baru semalam saya terjumpa...
Jadi saya kongsikan di sini....sumbernya di SINI

Hayatilah bersama...

I ran into a stranger as he passed by,
"Oh excuse me please," was my reply.
He said, "Please excuse me too;
I wasn't watching for you."
We were very polite, this stranger and I.
We went on our way saying good-bye.

But at home a difference is told,
How we treat our loved ones, young and old.
Later that day, cooking the evening meal,
My son stood beside me very still.
As I turned, I nearly knocked him down.
"Move out of the way," I said with a frown.

He walked away, his little heart broken.
I didn't realize how harshly I&…

Irfan Khairi dah ada poster motivasi

sumber kat SINI
dia suruh share & tag kat facebook....
saya sharekan kat sini....hehehe

kata2 motivasi untuk diri saya "TERUSKAN PENDAKIAN SEHINGGA KE PUNCAK KERANA PEMANDANGAN YG CANTIK MENANTI DI SANA. ORANG YANG BERJAYA TIDAK PERNAH MENGENAL ERTI PUTUS ASA DAN ORANG YANG MENGALAH SELALUNYA TIDAK BERJAYA"

salam sayang buat semua!

release tension!

Semalam pukul 5 pagi baru tidur siapkan assignment....bila dah tekan butang send ke lecturer semalam, baru ler rasa mcm ringan jek...ada lagi assignments yg tgh beratur tu...sabar yekkk.....ikut giliran hehe..

kesian anak aku cuti sekolah pun tak ke mana, dia pun dah bising ibu asyik mengadap komputer, semalam dia dah kata "penting sgt ke homework ibu tu?".......aduhaiiii...

hari ni pagi2 lagi suruh dia siap ajak pegi tengok wayang...tu je lahh yg larat, malas nak pegi jauh2...
so pegi tgk citer Mars needs Moms 3D, walaupun aku teringin nak tengok Merong Mahawangsa hehe...



pegi TGV Sunway Pyramid tadi tapi tak ramai sangat pun budak2 yg datang tengok cerita ni...yg ramaiii teenagers....datang dgn kawan2, couple2...mmmm budak sekarang ni advance sangat, kita dulu mmg tak jejak kaki ke wayang kalau tak ikut parents kan...

ok jugak citer tu tapi tak berapa selesa pakai speck 3D tu sbb besar dan rasa mcm pening2 sikit, tapi kalau tak pakai speck, tak berapa clear sgt. Untuk org …

Semangat ku yang hilang...

Tiba2 aku rasa seperti orang yang hilang semangat....
aku rasa buntu dan rasa nak give-up...aku rasa sangat hopeless...


semester akhir ni aku rasa sgt heavy! assignments yang tak pernah habis buat aku rasa sangat risau, kelas Sabtu dan Ahad buat aku rasa sangatlah geramnya dan memikirkan 5 paper yg heavy utk final exam bulan depan buat aku sangat depressed.

masalahnya kadang2 aku rasa nak menangis tapi aku ni agak susah nak keluar air mata...ye ke? entahlah rasa macam sebak tak boleh nak release...huhuhu



tapi ni last hurdle aku!final semester dah ni...
mana aku boleh patah semangat!
TAK....aku tak patah semangat, aku cuma mencari semangatku yang hilang....mencari ketenangan dan kekuatan...

Smart Foods

Pernah tak rasa susah nak concentrate atau fokus? mmm saya selalu jugak...
Baca2 kat SINI, terjumpa pasal 'smart foods' yg boleh membantu mengaktifkan sel2 otak dan membantu kita fokus. Jomm baca info...

Caffeine Can Make You More AlertThere's no magic bullet to boost IQ or make you smarter -- but certain substances, like caffeine, can energize and help you focus and concentrate. Found in coffee, chocolate, energy drinks, and some medications, caffeine gives you that unmistakable wake-up buzz -- though the effects are short term (emm kan, nescafee mmg best, esp petang2 gini)
And more is often less: Overdo it on caffeine and it can make you jittery and uncomfortable (tapi ni yg jadik, i'm addicted to it, which is not good anymore huh)

Sugar Can Enhance AlertnessSugar is your brain's preferred fuel source -- not table sugar, but glucose, which your body metabolizes from the sugars and carbohydrates you eat. That's why a glass of something sweet to drink can offer a…

sweet Irma berhijab....alhamdulillah..

Source : dari facebook Wardina

dah takde keje lain lah agaknya ni...

hasil2 meng googled....nak carik pasal assignments jumpa benda lain pulak...
dah lah tu! siapkan assignments cepat! huhuhu..