Skip to main content

Kenapa kita susah nak fokus?

    Haaaa kann....lain kali fokus lah sikit!

Ada kajian menunjukkan zaman sekarang ni makin susah nak fokus dan banyak distractions...setuju tak?
Especially zaman serba canggih, zaman IT dan teknologi ni kan. Saya dulu nak switch on computer pun takut, kot2 salah kang meletup pulak...tapi budak sekarang ulangkaji pun guna Score A, playstation lah...computer game lah, PSP lah...sekarang ipad lah pulak, umur tak sampai 2 tahun dah ada ipad tu! perrghh..

mmm...ntah no komen...
Tapi jom kita baca sikit pasal beberapa tips yang diberikan oleh seorang pakar psikologi, Dr. Lucy Jo Palladino, untuk menangani  masalah concentration killers ni...

Culprit 1 : Social Media
FB, twitter, myspace...entah segala benda tulah....


Solution masalah 1
Senang je, jangan log in waktu tengah buat kerja. Log in waktu break sahaja, kalau tak boleh jugak, disconnect from internet masa buat kerja. Jadikan macam reward lah, siap keje, baru lah log in..

Culprit 2 : E-mail overload
Camne nak buat? Samalah jugakk..tetapkan masa tertentu je nak check e-mail yg tak urgent atau tak berkaitan

Culprit 3 : Handphone
So, terima panggilan yang penting2 jek..yang tak penting, call balik kemudian

Culprit 4 : Multitasking
Saya mmg selalu buat multitasking ni, tak elok ke, kenapa yek?

"If you've mastered the art of multitasking, you probably feel you're getting more done in less time. Think again, experts say. Research suggests you lose time whenever you shift your attention from one task to another. The end result is that doing three projects simultaneously usually takes longer than doing them one after the other."
ye ke? kadang2 terpaksa...

ohhh...tapi kalau yang tak perlukan tumpuan sangat takpe..contohnya, sambil jawab telefon sambil kemas2 apa yg patut ke etc etc

Culprit 5 : Bosan!


So camne nak buat? Cuba reward apa yg kita dapat habiskan...contohnya, dah habis taip assignment baru boleh update blog sambil minum kopi...atau pegi shopping, tengok TV ke...apa2 lah yg korang suka ..

Culprit 6 : Nagging toughts
Dok memikir banyak sgt benda.....contoh, kerja2 rumah yg nak buat, teringat gaduh dengan pakwe ke girldfriend.....risau sana risau sini (saya ler selalu mcm ni..)

So, solutionnya : Tulis dan tulis....tulis checklist, to do list, planning, tulis jurnal, blog utk luahkan perasaan...

Culprit 7 : Stress
Stress dan hidup mmg tak dapat dipisahkan hehehe

So, belajarlah teknik kurang kan stress, contohnya yoga ke....paling bagus ambil wudhuk dan sembahyang kan...

Culprit 8 : Penat
mmm...yg ni memanglah, kalau dah penat mmg kena rehatlah jawabnya....pergilah tidur dulu..
saya pun ngantuk dah ni...




Culprit 9 : hehe...Lapar
bila lapar mmg tak boleh nak fokus especially kalau skip breakfast...so pergilah makan dulu tapi jangan lama2 sgt lah pulak...kalau tak bila nak siap kejenya...

Culprit 10 : Tekanan
Menurut kajian, tidak dapat memberikan tumpuan/ fokus adalah salah satu ciri utama org yg dalam keadaan tertekan...so cuba check balik, korang boleh fokus tak baca entry ni, kalau tak leh, tengah depressed ler tu huhuhu

Solutionnya, cuba ler atasi tekanan tu, dapatkan nasihat pakar ya kalau tak boleh handle sorang2....pergi jumpa kawan2 ke, riadah ke, jalan2 cari makan ke...

Culprit 11 : Ubat-ubatan
Ada ubat2 yg boleh buat kita tak boleh fokus, cuba check dengan doktor atau pharmacist...salah satu contoh, ubat untuk rawatan depressant...mmm nak ubat depressed tapi jadi makin stress pulak yek bila kesan sampingannya susah nak fokus...lama2 jadik makin stress ler gamaknya

Culprit 12 : Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD)
yg ni tengok nama pun dah tahu kan susah nak bagi perhatian....ni selalu jadik kat kanak2 ni...biasanya doktor akan buat assessment untuk diagnose ADHD ni, susah jugak nak differentiate antara yg ada masalah ADHD dengan takde....budak2 kan, selalunya pun susah nak berikan tumpuan, so jumpalah  pakar yang berkaitan

Begitulah adanya...info yang saya baca kat SINI

Dah tak boleh fokus dah ni...ngantuk sangat lerr....nak tidur dulu, good night and sleep tight...adios

AIM YOUR TARGET AND STAY FOCUS!
 

Comments

Popular posts from this blog

Mulakan hari dengan senyuman :-)

Assalamua'laikum Selamat Sejahtera Selamat Pagi Salam Ceria
Semoga hari ini kita mampu memulakan hari dengan sebuah senyuman dan berlapang dada serta hati yang bersih dan berfikiran positif walaupun dengan seribu kepayahan, kesukaran dan masalah yang berlegar2 di sekeliling kehidupan kita. Ya, kita takkan mampu menghalang seribu dugaan, rencam dan ragam kehidupan...yang kita mampu lakukan hanyalah menukar cara kita menilai dan menghadapinya... 
Ya Allah, berilah kami ketabahan dan kesabaran dalam menghadapi kehidupan ini...Amin


Today, give a stranger one of your smiles.  It might be the only sunshine he sees all day.  ~Quoted in P.S. I Love You, compiled by H. Jackson Brown, Jr.
People seldom notice old clothes if you wear a big smile.  ~Lee Mildon
The world always looks brighter from behind a smile.  ~Author Unknown
Life is like a mirror, we get the best results when we smile at it.  ~Author Unknown
Smiling is infectious,
You can catch it like the flu.
Someone smiled at me today,
And I starte…

Giveaway Pertama ;)

Dah lama jugak teringin nak buat giveaway. Tapi asyik bertangguh memang tak jadi...bak kata orang tua-tua "Kerja bertangguh tak menjadi" ...huhu
Lagipun nervous nak try sebabbb...blog picisan ni tak glamour pun, jadi terfikir entah ada sambutan entahkan tidak...mmmm :p
Hari ni entah kenapa rasa nak buat giveaway yang pertama.
Terasa nak bagi buku ni untuk hadiah giveaway saya yang pertama ni..
Cara nak join giveaway ni simple je. 
Pertama, jadi follower blog Nota dan Kopi ni.
Kedua, share kan tentang giveaway ni, tak kisahlah nak buat mcm mana. Nak buat entry ke, nak tinggalkan komen ke...nak paksa orang masuk ke...hikhik
Biasanya orang buat giveaway berapa lama yek? Hehe teruk betul tuan punya blog ni kann :p
Ok, sampai hari Ahad depan 31 Mei 2015.
Jemputlah masuk ya, sudi-sudikan lah yek huhu (ok memang nervous nak publish entry ni..erkkk)