nota iklan

Thursday, 24 March 2011

pernah dengar?

Pernah dengar tak pasal konsep "delayed gratification"?

kalau ikut bahasa omputehnya "delayed gratification is passing up short-term gains for long-term rewards"
samalah konsep macam peribahasa kita dulu "berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ke tepian, bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang kemudian"...

tulah sebenarnya nenek moyang kita dulu mmg teror sebenarnya kan, tak rugi ikut peribahasa atau petua orang dulu2 ni...cuma yang bezanya org kita, bila ditanya kenapa, selalu jawapannya "ikut je lah org cakap tu, jangan banyak tanya....." huhu...bezanya dengan omputeh ni, dorang selalu ada jawapan pada Why? mereka suka mencari jawapan...

sampaikan konsep sesimple ni pun ada punyalah banyak explanation, dan konsep ni jugak byk dikaitkan dengan psikologi manusia...kenapa ya? saya pun belum habis study lagi bab ni...byk sgt ceritanya...

first time saya came across konsep ni masa baca buku ni
Available on amazon.com Click on image to look inside/buy. Author buku ni ialah seorang pakar psikologi..

OK, nanti sambung cerita lagi yek...tadi rehat jap...ni nak sambung buat assignments semula....
ni pun ada kaitan dgn konsep dalam delayed gratification ni...buat something yg plg penting dan urgent dulu, later baru kita reward diri kita sendiri dgn something yg kita suka nak buat....
alahhh...macam dalam peribahasa tu..

adios! salam sayang..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...