Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2011

minggu yang sibuk...

salam semua...lamanya rasa tak update blog...
minggu lepas saya agak busy menghabiskan masa dengan ibunda tercinta....sempat juga saya bawak mak saya menonton Nur Kasih The Movie...hehe...
minggu ni pulak akan busy dengan anak2 sempena cuti sekolah ni..husband pulak busy outstation...overseas memanjang...
jadi tinggallah kami bertiga saja di rumah...
saya perlu memanfaatkan masa sebaik2nya memandangkan inilah kali terakhir saya akan berkesempatan menghabiskan masa dengan anak2 sempena cuti sekolah, lepas ni bila dah start kerja dah susah dah....kesiannya mesti dorang kena duduk nursery cuti sekolah...aduhaiii...apakan daya, saya ni cuma mampu makan gaji huhu...

so sepanjang cuti ni, sementara tunggu results exam keluar (uhhh scarynya!) byklah konon aktiviti yg nak dibuat tapi biasalah...kita hanya mampu merancang kan..

so far, spring cleaning dah tinggal sikit lagi nak buat...dah berguni2 dah plastic hitam saya buang lepas ni nak beli barang2 yg betul2 penting jek...buat serabut kepal…

Nur Kasih..sebuah masterpiece yang hebat

Pada saya, lagu Nur Kasih ciptaan Yasin adalah sebuah masterpiece yang hebat...
begitu juga dengan drama Nur Kasih dan akhirnya Nur Kasih The Movie...


Lirik lagu ini secara tersendirinya adalah sebuah penceritaan yang hebat...

Lewat ini ku rasakan
Kasih kian ku dambakan
Resah hati yang ku pendam
Pada takdir dan harapan

Detik waktu dan suratan
Siapa tahu ketentuan
Ku mencari cahayanya
Dalam bayang kegelapan

Nur kasih
Nur kasih

Nasib hidup dan pilihan
Lain hukum setiap insan
Mengharapkan perjalanan
Dalam maya kesamaran

Nur kasih
Nur kasih

Aku kembali kerana masih
Mencari yang hakiki
Sinar pasti
Janji suci yang abadi

Ooo kasih
Nur kasih
Oh nur kasih
Nur kasih

Aku kembali kerana
Masih mencari yang hakiki
Sinar pasti
Janji suci yang abadi

Nur nur ya nur kasih
Nur ya nur kasih
Nur nur kasih
Nur kasih

pasti ada Nur Kasih dalam hati setiap insan...
ya, Nur Kasih ada di mana-mana....
kasih sesama insan... dan yang paling penting kasih antara hamba dengan Pencipta yang Maha Pengasih lagi Maha Penyaya…

Nur kurniaan terindah buat Adam...

Berjaya juga saya menonton filem Nur Kasih The Movie hari ini (bak kata kawan saya; saya bukak pintu wayang hehe...)

cuba hayati dulu bait2 lirik lagu tema NKTM ni, tajuknya Bertemu Cinta, nyanyian Mila:

Tiada siapa menyangka
Benci derita jadi bahagia
Harapan tinggi jauh tak terduga
Jarak cinta cuma di depan mata

Chorus
Bertemu cinta kita akhirnya
Setelah tangis tanpa suara
Bertemu cinta bagai cahaya
Menyuluh hati menjadi kasih sejati

Kita bagai ombak di lautan
Terhempas pedih badai dugaan

Lantaran kasihmu dan kasihku
Tiada rahsia pemisah kata
Bertemu cinta di ambang syurga
Mengutus doa biar menjadi anugerah
Bertemu cinta indah sempurna
Sedetik tidak hilang ragu dan percaya


NKTM bagi saya mmg best...ada kisah dan penceritaan...

dari mula cerita, dah mula bergenang air mata saya tapi terpaksa lah tahan sebab malu nak menangis kat wayang, lagipun punyalah gigih pergi seorang diri....




penuh sebak dan ada sendu yang tertahan...
Nur memang milik Adam...
dan kasih Aidil untuk Adam adalah kasih …

aktiviti saya....

salam semua...

wah seronoknya...saya boleh buat semua kerja2 rumah dengan fikiran yang lapang dan tenang...huhu...
tak perlu lagi rushing memikirkan assignments yang tak siap ataupun nota2 yg perlu dibaca...

so, i'm enjoying cleaning....de-cluttering...and organising...
ewahhhh....semangat ler konon...

tapi kena rest jugak sbb lepas exam ni selalu sakit2 kepala lah...eiii pelik....

sekali lagi demam akan melanda...

dua hari yang lepas, sedang saya membasuh pinggan di dapur, tiba2 anak saya yg sulung menjeri dari depan "ibu, cerita ibu ni dah ada kat tv! citer nur kasih!" "ohhh...ye ke..." saya menyahut buat2 macam terkejut lah konon hehe....

tapi dalam hati terdetik jugak, ambil berat jugak dia ya tentang cerita kegemaran saya...maklumlah anak saya tu dalam kategori hantu tv, asyik2 nak kena tengok cerita dia je, dah berpuluh kali ulang pun, setiap kali tengok masih lagi dengan muka yang asyik, kadang2 ternganga mulut!

saya mmg nak tengok nur kasih the movie, tak nak lah lepas peluang, exam pun dah habis kan...tapi risau le jugak nak pegi tengok...takut tak boleh terima ending nya nanti...macam dah terbayang2 jek khabir bhatia ni buat ending pisahkan adam dan nur! aduh, tak boleh ku terima kenyataan itu..huhu...tapi rata2 baca review yg bagus pasal movie ni....so sebelum cuti sekolah mula ni, masa si abang ke sekolah dan si adik ke nursery....hehehe...panjanglah langkah saya …

gelaran ibu itu suatu nikmat....

hasil kerja tangan ni saya terima sehari sebelum menyambut hari ibu tapi tidak berkesempatan untuk saya kongsikan kerana sedang sibuk mengulangkaji pelajaran...

terima kasih anakku, di atas tanda ingatan...selagi anak2 masih belum dewasa dan menjadi manusia yang berguna kepada agama, bangsa dan negara, selagi itulah tugas saya belum selesai dan masih banyak yang perlu difikir, direncana dan dilaksanakan.....

ya Allah, jadikanlah mereka hamba yg taat kepada-Mu dan berada di landasan agama-Mu...itulah harapan saya yang paling utama...siapapun mereka kelak, biarlah mereka menjadi manusia yang mulia di sisi Yang Maha Esa....insyaAllah....



harapan saya agar saya dapat menjadi ibu yang terbaik yang saya mampu kerana saya bukanlah manusia sempurna...kerana ianya suatu nikmat Allah yang tidak ternilai, tiada galang gantinya...

....dan nikmat Allah yang manakah yang telah saya dustakan?.....

semua orang ada 24 jam...

yang ni semua orang pun tahu kan...memang semua orang ada 24 jam dalam sehari, sama ada kita rasa cukup ataupun tidak je...
mmm tapi kan kalaulah difikir2 kan, jarang sangat saya kata yang saya ada lebih masa ataupun terlebih masa ataupun rasa masa yang saya ada tu tak tahu nak buat apa...ishhh ada ke, rasanya tak pernah pun rasa macam tu...yang selalunya jadi, saya selalu rasa tak cukup masa ataupun rasa banyak lagi perkara yang perlu dilakukan...

mmm...rasanya kalau kita ada lebih dari 24 jam, kita akan cukup masa tak? rasanya kalau Allah bagi kita ada 1000 jam dalam sehari pun tak kan cukup...
yelah, kalau ada 1000 jam mesti kalau biasa kena keja 10 jam sehari, dah kena keja 100 jam sehari pulak, sebabnya hidup ni dah memang ada aturannya tersendiri, bila masa makan minum, tidur, kerja, beribadah etc etc...

masa kita mmg akan terisi walaupun dengan hanya kita duduk berehat, menonton TV ataupun hanya duduk termenung, sebenarnya kita sedang memenuhi masa itu dengan aktiviti yang mema…

pelbagai cerita...

CERITA 1

Alhamdulillah, akhirnya berakhir sudah episod kami bertarung dengan peperiksaan...
pergghhh....rasanya serik dah, tak nak dah saya ambil exam lagi lepas ni...
kalau nak further study lagi pun, nak ambik research-based saja, no more exams huhu...

doakanlah agar semuanya berjalan lancar, dapat results yang cemerlang dah boleh grad...insyaAllah...

CERITA 2

malam sebelum exam tu, try nak bukak e-mail jap, mana lah tahu ada last minute tips dari kawan2 ke hehe...tiba2 tup tup kena serangan virus, langsung tak boleh open internet browser..
alamak tensionnya saya, azam menggunung nak update blog lepas exam, tetiba pulak komputer ni buat hal...
infected dengan virus trojan! manalah saya tahu antibiotic apa nak bagi, tak tahulah pulak virus trojan ni gram positive ke negative hehe...saya belajar antibiotic untuk virus manusia jek...

punyalah stay up nak study dan hafal mana2 yang patut, tetiba sebuk menggodeh komputer lah pulak... aduhaiiii....tension tau...

dah lah tidurkan anak pukul…

Housework Blues

Lepas exam nanti, selain nak pergi menonton Nur Kasih The Movie (mesti nak pergi ni! sapa nak ikut?), saya nak cari buku ni...Housework Blues tulisan Danielle Raine, macam best je...



THE CRUEL IRONY OF HOUSEWORK - PEOPLE ONLY NOTICE IT WHEN YOU DON'T DO IT (Danielle Raine).

jalan itu...

setelah lama aku berjalan, baru aku terjumpa lorong ke destinasi yang ingin ku tuju...
ahhh...di situ rupanya! aduhai, sudah berapa kali aku lalui jejak2 di sini tapi kenapa baru sekarang aku terjumpa lorong yang aku cari...

syukurlah! akhirnya aku jumpa juga ke arah mana yang ingin ku tuju..
semoga aku akan punya cukup waktu untuk sampai ke destinasi itu...insyaAllah..

ada sedikit lagi tugasan yang harus aku siapkan di sini sebelum memulakan perjalanan itu...
perjalananku membawa harapan, semoga aku berjaya...


-googled-

hidup adalah perjuangan

perjuangan saya belum selesai...

esok adalah hari perjuangan yang ketiga bagi saya yg bergelar pelajar... pelajar matang hehe...
tahu tak apakah cabaran paling berat nak menghadapi perjuangan peperiksaan ni? tentunya cabaran menyediakan bekalan yang secukupnya....
mana ada org berjaya tanpa usaha...logik kan kenyataan tu...

cikgu saya pernah berpesan, bagi orang yang berjaya, cuma 10% adalah kepandaian, selebihnya adalah usaha...

ya, mmg betul, sesetgh orang dilahirkan beruntung kerana tidak perlu bekerja keras kerana mungkin telah dianugerahi dengan kepintaran dan kepandaian, tetapi bukan semua org yang pintar itu berjaya kerana mungkin tiada daya usaha dan rasa selesa berada di satu2 tahap...

hidup bukanlah tentang apa yang kita ada dan apa yang kita dapat...tetapi apa yang kita boleh berikan dan sumbangkan kepada kebaikan diri, keluarga, agama dan negara...

wahhh.....nak berfalsafah lah pulak ya...

berbalik pada perjuangan saya esok, bekalan saya belum cukup lagi untuk bertempur ni…

selagi belum mencubanya...

saya tahu saya masih dalam mood exam....

tapi tiba2 saya terfikirkan suatu perkara yang hendak saya lakukan selepas exam ni...
saya rasa sangat bersemangat dan teruja utk melakukannya sebelum ini ...tetapi...tiba2 saya terfikir adakah saya mampu?
mmm...saya rasa mampu bukanlah soalnya kerana selama inipun banyak perkara yg saya rasakan di luar kemampuan saya, tetapi saya usahakan juga untuk melakukannya...kerana kita takkan tahu keupayaan kita sehingga kita cuba sehabis baik!

ya, saya rasa soalnya lebih kepada bakat...mmm...adakah saya berbakat? adakah bakat boleh diasah? adakah ianya semudah membaca nota untuk peperiksaan? opppsss....mana ada senang nak baca nota untuk exam...

tapi mungkin senang sikit belajar untuk exam daripada hendak melakukan sesuatu perkara yang kita minat tapi tanpa bakat semulajadi? mmmm...statement saya dah mula berbelit2 kan...

takpelah, abaikan saja bebelan saya yang entah apa2 ni ya....

CAK!

Salam semua, apa khabar! Saya singgah jap sini...hari ni baru habis paper kedua...3 papers to go! pergghhh...cramp jejari2 ku menjawab soalan2 yg bertimbun2 tu, 3 hours non-stop, eiii tak sempat tau, takleh berhenti menulis, sabor jer lahh...

tak sabar lah byk nak citer ni....tapi tak leh lama2 update blog, khamis ni exam lagi, pastu sabtu, pastu isnin...tak sabarnya nak habis!

tapi kan sebuk2 pun minggu exam ni aku sempat lagi layan satu citer ni...pukul 2.30-3.30 ptg TV2...citer Kau Laksana Bulan, adaptasi daripada novel tulisan Aina Emir...

aku suka lah citer ni....wahhhh boleh jatuh cinta lah dgn Firas! alah sukanya kat Firas....
lakonan Zulhuzaimy memang mantaplah...spechless lah aku bila tgk Zulhuzaimy berlakon jadi Firas

oklah nanti lepas exam aku nak menghayati lagi cerita ni, boleh tengok kat youtube...
sambil tu nak korang layan jap renungan Firas @ Zulhuzaimy yg boleh buat aku cair...huhuhu








korang rasa ada lagi tak jual novel ni ehhh? kena buat koleksi ni..