Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2011

THE CHILD'S PERCEPTION

A child's penetration is keener, and a child's judgement is fairer, than most parents imagine. It is true that a child's knowledge is limited, and that therefore he can be easily turned aside from inquiry into a realm of facts with which he is quite unacquainted.
From the Philadelphia Sunday School Times The New York Times Published August 11, 1887
Perceptual development is necessary for the developing child to be able to socialise, develop a sense of self-awareness, and hand-eye co-ordination.
Perception is extremely important for the developing child, as this is how the individual makes sense of the world. First one experiences a sensation, such as touch, smell, taste, sound or sight, then there is an interpretation, followed by perception, resulting in a response.


Read more at Suite101: Why is Perception Important for the Developing Child? | Suite101.comhttp://kate-le-page.suite101.com/why-is-perception-important-for-the-developing-child-a295652#ixzz1bw8B18XO

Let's love o…

HOMEWORK/ STUDY vs. MAIN, MAIN, MAIN dan MAIN

Tengok tu, berapa banyak kali lah saya kena ulangkan perkataan MAIN, MAIN, MAIN...
Begitulah adatnya kanak2....main je yg dia suka, bila suruh belajar...aduhhh...boleh jadi bergaduh dengan ibu...bila tanya homework asyik je takde, sedar2 buku sekolah dah tinggal nipis dah, habis kena koyak, dia buat roket...ishhh haruuu..

Nampaknya tahun depan saya mmg kena meningkatkan lagi keupayaan supermom saya haha...sebab tahun depan si abang dah masuk darjah 3, tak boleh compromise dah....kena tengok betul2 pelajaran dia nampaknya...

Sekarang ni bukan tak ambik tahu langsung tapi masa saya sgtlah limited, balik kerja nak masak, buat kerja rumah lagi, bila habis makan dalam pukul 9 mlm tu, nak suruh baca buku pun tak sampai hati, mata anak2 pun dah mula mengantuk...habis tu bila lah agaknya saya nak paksa dia buat revision yek..weekend pulak byk lah alasan dia, nak rehat lah apa lahhh...

Macam mana yek? ishhhh.....tapi saya kena cari masa jugak, nak hantar tuisyen pun entah bilanya nak pergi, sa…

Analyze cara kita menulis dengan I Write Like....menarik!

Dah lebih 6 kali saya try buat ni, analyze cara penulisan saya menggunakan aplikasi I Write Like kat SINI..
dan hasilnyaaaa.....5 kali saya dapat jawapan yang sama dengan paste text yang berbeza2....
korang boleh copy saja apa2 text yang pernah korang tulis sendiri...bukan copy paste dari tulisan org lain pulak ya..x acilah cenggitu kan....pastu click button analyze


tadaaaa.... inilah results saya...

saya pun tak kenal sapa dia Vladimir Nabokov ni...tak pernah baca pun buku dia...huhuhu...
ni dia contoh buku2 dia...



ni lah dia... saya copy paste info dia...

Vladimir Vladimirovich Nabokov was born on April 23, 1899, in St. Petersburg, Russia. The Nabokov household was trilingual, and as a young man, he studied Slavic and romance languages at Trinity College, Cambridge, taking his honors degree in 1922. For the next eighteen years he lived in Berlin and Paris, writing prolifically in Russian under the pseudonym Sirin and supporting himself through translations, lessons in English and ten…

Rajin2lah anakku...Rajinlah membaca...

Buai laju2 sampai cucur atap...
Belum tumbuh gigi dah pandai baca kitab...
Buai laju2 sampai pokok sena...
Apa dalam baju...sekuntum bunga cina...
Abaikanlah bilik yg bersepah tu ya....Khusuknyaaaa....macam nak masuk dalam buku...
Mmmm...bila dah nampak ibu ambil gambar...macam tu lah dia akan senyum.....
Semoga anak-anakku berjaya dunia dan akhirat...aminnnn

Nak organise....nak organise.....tapi tak organise jugak....

Ishhhh...pening tau bila saya sorang jek nak organise kt rumah tapi husband dgn anak2 suka sgt buat sepahhh...aduhaiiii...camne nak buat yek? Tak larat lah asik nak mengemas....kemas sepah, kemas sepah....robot pun meletup kalau camtu...

Tapi apa2 pun suka tgk idea2 nak organise tau...jomlah tgk sini jap...idea credit to SINI

 comel kan sepit2 ni, saya ada sepit2 camni jugak tapi gambar2 cartoon letak kat fridge, lepas tu anak yg kecik tu selalu melalak2 suruh saya ambilkan sebab nak main...lepas tu mulalah bersepah2 merata rumah...ishhhh...

Kotak2 ni membantu jugaklah setakat ni, kalau dah x sempat sgt sumbat je lah apa2 kertas yg menyemakkan mata tu, pastu pandai2lah nak sort yek, jgn biar jek...nanti penuh dgn sampah je nanti kang...

Saya ada satu kat rumah camni tapi end-up jadi tempat perangkap habuk jek, hampehhhh...


Yg ni saya rasa mmg perlu...letak geran rumah, kereta, surat beranak, sijil nikah dan segala benda seangkatan dengannya....dokumen2 penting especially, letak dalam sat…

Menjunjung kasih Tuanku...

Alhamdulillah, setelah setahun setengah kami berhempas pulas, akhirnya secara rasmi kami telah tamat menjalani kursus sarjana dengan berlangsungnya konvokesyen pada 20hb Oktober 2011 yg lalu....(saja letak gambar nampak tangan je, muka nampak kat screen je cukuplah, almaklumlah tuan blog ni tak glamour hehe....)

Indescribable feelings...terima kasih kepada suami yang memberi izin dan sokongan, mak dan arwah abah yang memahami serta anak2 yang sentiasa di sisi....

Teringat kata2 akhir arwah abah sehari sebelum dia meninggal semasa saya menelefon....."congrats, dah habis belajar ya...." suara arwah abah sangat ceria, tak sangka yang abah akan pergi meninggalkan saya buat selama-lamanya.....terima kasih abah dan mak kerana lahirnya saya ke dunia ini......

Alhamdulillah kepada Yg Maha Esa kerana dengan keizinan-Nya jualah saya mampu sampai ke tahap ini....semoga saya menjadi hamba yg sentiasa bersyukur....

kepada kawan2 seperjuangan......tahniah diucapkan!

otak saya dah penat?

selalu dengar kan orang kata kalau keje government mesti relax, x banyak keje....
huhu...sapa kata? sapa kata? sapa kata?!!

hehehe...gimik aje tu...tak marah punnn...

tapi mmg teruk lah keje gomen sekarang...aduh aduh ..especially kami yg kat bahagian pengurusan & professional ni, bak kata kawan saya, tiap2 hari kami lumat...buat keja tak berhenti, pikir tak berhenti, discuss, meeting, ke sana ke sini...itu ini begitu begini....waaaa nak nangis...



tapi sebab tanggungjawab pada agama, bangsa dan negara, saya teruskan jugaklah...ewahhhh...lagipun tak keje nak makan apa kan...hehehe....sabor je lah yekkkk.....

semoga ini menjadi amalan yang bermanfaat dan boleh menjadi bekal saya nanti....insyaallah.....

notaibu: tapi family tetap yang paling utama! semoga saya mampu membahagikan masa dengan sebaik-baiknya untuk manfaat semua pihak.....amin....