Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2012

HAPPY HOLIDAYS!

MACAM LAH CUTI LAMA SANGAT! SAYA CUTI DUA HARI JE....ITUPUN BOSS DAH MUNCUNG HUHU....

DAHLAH DUDUK RUMAH JE, TAK KE MANA2 PUN :-(

quotes by John C.Maxwell

...the author of 360 degree Leadership, Developing the Leader within You...


“People don't care how much you know until they know how much you care”
“Seven Steps to Success
1) Make a commitment to grow daily.
2) Value the process more than events.
3) Don't wait for inspiration.
4) Be willing to sacrifice pleasure for opportunity.
5) Dream big.
6) Plan your priorities.
7) Give up to go up.” 
“We cannot become what we need by remaining what we are.” 
“Leadership is not about titles, positions or flowcharts. It is about one life influencing another.” 
“To Stay Focused in Life:
You can't know everyone
You can't do everything
You can't go everywhere
We have to pick and choose between good and a little bit better.” 
“The whole idea of motivation is a trap. Forget motivation.
Just do it. Exercise, lose weight, test your blood sugar, or
whatever. Do it without motivation. And then, guess what?
After you start doing the thing, that's when the motivation
comes and makes it easy for you to kee…

writer's block?

Suatu pagi di Shah Alam

Terima kasih Ya Allah kerana memberi saya peluang sehari lagi untuk menikmati keindahan dunia ciptaan-Mu dan menghirup udara-Mu....jadikanlah kami hamba-hambaMu yang sentiasa bersyukur kepadaMu Ya Allah..



Motivasi pagi minggu ini

Minggu ini di IKIMfm untuk segmen motivasi pagi, kita bersama Ustaz Hasrizal @ Saifulislam bercerita tentang Big Picture Thinking dan Focus Thinking.....satu lagi pengisian yang baik untuk dijadikan ikhtibar; dan yang paling penting adalah mencari jalan bagaimana memahaminya, menghayatinya dan mengamalkannya dengan istiqamah....insyaallah..

Semoga setiap hari hati kita sentiasa meronta-ronta untuk membuat kebaikan, menghayati keindahan untuk lebih memahami ilmu yang bermanfaat...muhasabah dan terus muhasabah diri yang sering alpa dan lupa...aminnn

p/s gambar2 di bawah credit to mr google...satu lagi Ustaz Hasrizal ada mentioned tentang multitasking yang tidak begitu bagus untuk diamalkan kerana menurut beliau, sekiranya seseorang itu selama ini yang mempunyai kelebihan untuk multitasking (disebut kelebihan kerana tidak semua orang boleh multitasking) berubah untuk membuat sesuatu dengan lebih focus (focus thinking), mereka pasti akan lebih cemerlang dalam tugasan tersebut.

mmmm...ya m…

Bukan masalah saya seorang rupanya!

Pagi ini saya kebuntuan lagi, frustrated, sedih, kecewa....macam2 yang saya rasakan sehingga saya mengalirkan air mata pagi ini! Saya sangat letih menghadapi perkara yang sama setiap pagi...saya letih, bosan, bosan dan bosan....saya rasa sangat hopeless :-(

Apa lagi agaknya yang perlu saya lakukan, di mana silapnya! Saya buntu....puas mendidik, mengajar, memberitahu tetapi ibarat mencurahkan air ke daun keladi, sangat mengecewakan....mmmmm.....saya mengeluh...saya terdiam....buatlah apa sahaja; tetapi itulah hakikatnya yang saya perlu hadapi kerana saya seorang ibu!

Saya cuma ada pilihan sama ada untuk menjadi seorang ibu yang buat tidak tahu lalu membiarkan anak2nya bersikap begitu ataupun menjadi seorang ibu yang berusaha sehabis baik dalam menghadapi segala cabaran mendatang demi menjadikan anak2 saya seorang yang berguna di dunia dan akhirat....itu sahaja pilihan yg saya ada.

Ya, saya memilih pilihan yang kedua....mendidik dan terus mendidik kerana mereka adalah kain putih yg sang…

Mum you are now vs Mom you want to be

Kadang-kala saya rasa stuck ;-( hanya mampu rasa marah, kecewa, tak tahu nak buat apa, too busy firefighting huhu...cuba untuk terus cope dengan masalah, cabaran, dugaan, segala macam kerenah dalam membesarkan dan mendidik anak-anak. Saya tak mampu melihat ke hadapan, lupa segala keazaman untuk menjadi seorang ibu yang terbaik buat anak-anak......mmmm alangkah ruginya saya menghabiskan masa saya begitu sedangkan masa semakin meninggalkan kita dan anak-anak semakin membesar dan matang serta mampu menilai....

Our journey isn't about standing still...enjoy your journey as a mom ;-)


Sekiranya satu cara tidak berjaya, lakukan dengan cara yang lain pula. Yang penting kita yakin dengan apa yang kita lakukan dan bangga dengan tugas sebagai seorang ibu.

Believe in ourself as a mom; that we'll achieve great things - and so will your children (insyaallah)



Nota hari ini :-)

I am a mom!
Saya adalah seorang yang penting dalam hidup seorang kanak-kanak...(dua orang kanak-kanak dan seterusnya...hehe)
Saya ada tanggungjawab yang besar dalam membina sebuah keluarga yang bahagia (dunia dan akhirat insyaallah)
Saya perlu sentiasa ingat yang saya perlu memberikan anak-anak saya sebuah permulaan hidup yang baik supaya mereka membesar sebagai seorang manusia yang percaya pada diri sendiri dan yakin untuk mencapai kebaikan dan kebahagiaan dalam hidup...

Being a mum is the most rewarding and challenging job we'll ever do in life-and it is definitely the most important!


Kita sebagai acuan dalam hidup anak-anak, tetapi beri juga mereka ruang untuk melakukannya mengikut cara  dan kehendak mereka. Ibubapa mungkin boleh mengawal output ataupun outcome daripada sesuatu agar tidak tersasar daripada objektif asal tetapi biarkan prosesnya berlaku mengikut keselesaan dan kreativiti anak-anak; jangan terlalu mengongkong dan mahu mereka mengikut cara kita sahaja.

Parenthood is…

Kita jauh dari kesempurnaan....

Saya perlu sematkan kata2 ini supaya menjadi sebati dalam diri saya untuk menjana kesabaran dan ketabahan dalam mendidik anak2 saya.....aminnn... (credit to  http://www.facebook.com/coolmumsuperdad )