Skip to main content

Hari yang penuh dugaan

Hari ni penuh dengan dugaan...
Tapi teruskanlah tersenyum..


Kadang2 hidup ni macam main play doh. Kita buat bentuk seperti yang kita nak, yang kita pandai buat dan yang kita mampu buat. Bentuk kita pasti berbeza dengan orang lain. Serlahkan kreativiti dalam mencorakkannya. Gunakan play doh pelbagai warna sebab kalau satu warna je mesti bosan kan. Kalau bentuk tu tak jadi, buat semula sampai puas hati. 

"We're all just one small adjustment away from having the life we want" 
- George, How Do You Know Movie

Comments

  1. Betul tu Linda. Hidup kita...kita yang corakkan. Pilihan di tangan kita....

    ReplyDelete
  2. usaha bentuk hidup spt kehendak kita sebaik mungkin

    ReplyDelete
  3. mmg hidup ini penuh cabaran..selagi upaya kita bentuk mengikut kehendak akhirnya Dia yg menentukan... keep calm love friday..linda..

    ReplyDelete
  4. Pelbagai bentuk dan warnalah yg membuatkan hidup lebih ceria

    ReplyDelete
  5. Salam Jumaat, yang penting doakan apa yang kita mahu inshaAllah dimakbulkan.

    ReplyDelete
  6. Ujian itu tanda Allah sayang kite kan.. :)

    ReplyDelete
  7. betul, hidup tak sah kalau tak dilanda ujian kan? salam perkenalan

    http://welovesusuibu.blogspot.com/2014/02/peluang-perniagaan-hanya-rm65-sahaja.html

    ReplyDelete
  8. alahai kiut nyer dok main doh... and nice analogy... life is like playing doh :D
    In this case... i'm sure you manage to handle segala ujian yang datang hari ini :D
    stay cheerful :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah terima kasih ya ;) p/s baru perasan saya silap...dah tulis main...tulis play lagi hehe...nilah jadinya klu asyik ingat brand "play doh"...thanks Wafa ;)

      Delete
  9. hadapi dugaan satu persatu..insyaAllah Allah akan tolong.minta pada Dia

    ReplyDelete
  10. Hidup memang penuh dugaan dan cabaran. Kita yang mencorakkan kehidupan kita sendiri. Maka terpaksalah terima seadanya. Apa-apa pun, life is beautiful.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Mummy...terima seadanya...kan :)

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kisah pelik tapi benar dengan Lazada

Ceritanya pada bulan Dis 2017, anak perempuan saya teringin sangat nak beli meja study yang sama sebijik dengan abangnya.
 Dah puas merata cari yang lain tapi tetap nak yang sama jugak sebijik huhu :p
Macam ni lah rupanya.

Bila pergi semula ke tempat yang kami beli dulu di Subang Jaya, memang ada stok tapi harganya boleh tahan jugak dah mencecah RM1000 ++.
Rasanya masa beli dulu dalam 2 tahun lepas, harganya murah lagi.
Puas jugak keluar masuk kedai perabot nak cari yang sama atau lebih kurang sama tapi encik suami tak puas hati sebab tak berbaloi dengan kualiti katanya. Saya pun tak arif sangat pasal kualiti perabot ni, pada saya asalkan cantik dan sesuai dengan ruang dah ok sangat lah tu.
Encik suami kata perabot sekarang harapkan mahal je tapi kebanyakannya cuma compressed wood bukannya solid wood. Errkk..apa pulak tu, kata hati saya. Tapi buat-buat je macam faham. Tapi memang tak dinafikan kayu meja study yang kami beli untuk si abang memang nampak kuat dan tiada lapisan laminate…

Mulakan hari dengan senyuman :-)

Assalamua'laikum Selamat Sejahtera Selamat Pagi Salam Ceria
Semoga hari ini kita mampu memulakan hari dengan sebuah senyuman dan berlapang dada serta hati yang bersih dan berfikiran positif walaupun dengan seribu kepayahan, kesukaran dan masalah yang berlegar2 di sekeliling kehidupan kita. Ya, kita takkan mampu menghalang seribu dugaan, rencam dan ragam kehidupan...yang kita mampu lakukan hanyalah menukar cara kita menilai dan menghadapinya... 
Ya Allah, berilah kami ketabahan dan kesabaran dalam menghadapi kehidupan ini...Amin


Today, give a stranger one of your smiles.  It might be the only sunshine he sees all day.  ~Quoted in P.S. I Love You, compiled by H. Jackson Brown, Jr.
People seldom notice old clothes if you wear a big smile.  ~Lee Mildon
The world always looks brighter from behind a smile.  ~Author Unknown
Life is like a mirror, we get the best results when we smile at it.  ~Author Unknown
Smiling is infectious,
You can catch it like the flu.
Someone smiled at me today,
And I starte…

Senyum itu

Hati yang mengeluh Rasa yang berkecai Pilu yang tertahan
Semua tak terluah
Senyum itu juga terpamer
Hanya yang tahu seolah faham Apa yang ditanggung susuk tubuh itu
Namun lelah dan deritanya Dia simpan diam-diam Dia pendam rapi-rapi
Yang terluah Hanya senyum itu