Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2014

Reminder to Myself!

Buku 30 hari mencari Tuhan - Hilal Asyraf

Motivasi 24434

Salam semua...
Sedikit perkongsian daripada motivasi pagi di Ikim.fm...tapi minta maaf sebab saya lupa nama ustaz yang memberikan motivasi pagi minggu ini... Tenang sahaja suaranya...sejuk telinga mendengar walaupun sedang menghadapi kelam kelibut pagi hari...hihi
Seperti apa yang telah disampaikan, betullah...kita ni hidup ada naik dan turun, kadang-kala senang dan kadang-kala menghadapi kesukaran... Tapi walau apapun yang kita hadapi, kita perlu sentiasa ingat dan percaya bahawa Allah itu bersifat Maha Pemurah dan Maha Penyayang seperti maksud dalam perkataan Bismillahirrahmanirrahim.... Dan juga maksud ayat kedua Surah Al-Fatihah, Allah masih menekankan bahawa Allah lah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..
Justeru, walau apapun yang kita hadapi dalam hidup ini, sentiasa berpegang teguh kepada azimat ini yang kita baca dalam solat...iaitu bacaan AlFatihah..sebanyak 17 kali sehari... iaitu Allah bersifat Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.. walau apapun dugaan dan cabaran kita di d…

Confuse pulak nak pilih yang mana satu...

Pernah tak korang berangan nak duduk sorang2...diam2...takde orang kacau? Boleh ambil our own sweet time... Tak perlu bangun pagi celik mata, fikir nak siapkan anak2, nak hantar pergi sekolah, nak urus itu, nak urus ini....nak kena kerja, nak kena fikir apa nak masak, baju kena basuh, baju kena lipat, kena iron...rumah kena sapu, kemas dapur, sediakan makan, basuh pinggan.... ishhh bosan kan...list tu tak pernah selesai...
Oh tapi bila fikir semula, tak nak lah duduk dalam dunia ni sorang2 sebatang kara...kaannnn..syukurlah ada keluarga, kerja etc etc.. Cuma kadang kala rasa nak lepaskan diri dari bunyi riuh, bising2, hiruk pikuk di sekeliling ni...
mmmm...pernah rasa tak?
Katakanlah, korang ditawarkan dapat sebuah rumah kecil untuk duduk sorang2 kan untuk beberapa hari, rasa2nya yang mana satu korang akan pilih...jeng jeng jeng..
Jom kita tengok dan pilih!
SENARAI RUMAH ADA DI SINI
Nanti beritahu ya korang nak yang mana satu? Sambil tu saya pun nak buat pilihan yang mana satu... Masi…

Salam Maal Hijrah 1436H

(pictures googled)
Baru sahaja mendapat berita yang nenek saya telah meninggal dunia.... di hari Jumaat yang mulia... di penghujung tahun hijrah... Menemui Pencipta yang Maha Agung...

Mengelakkan huru-hara?

Cuba tengok gambar ni? Nampak tak apa yang saya nampak?

Tak payah fikir sangat pun kan, sekali pandang memang dah  nampak bersepah dah kann! Teruk memang teruk huhu... Actually, surat2 tu semua dah sort out dan diambil tindakan tapi belum sempat difailkan :(
Dan satu lagi kelemahan saya...selalunya orang akan minta tolong pembantu yang memang kerja dia failkan surat2, tapi saya suka buat sendiri...entahlah kenapa...perlu improve lagi bab delegate kerja...
Kalau tak saya akan ada banyak kerja nak buat di luar kemampuan saya...kann...
Dah...dah...stop membebel, masa untuk mengemas! Action creates change!
Jangan nak dekat audit 5S je baru sebuk nak mengemas...setakat lakonan sehari tak bestlah ... Saya masih lagi berusaha untuk jadi seorang yang organized dan STAY organized... huhu..bukan mudah rupanya; halangan terbesar ialah masa dan tenaga. Kadang2 semangat membuak2 dah nak mengemas tapi tiada masa. Kadang2, masa ada tapi masa tu pulak tenaga takde...tak sihatlah, kurang semangat lah.…

Relaks sekejap...

Jom kita ambil masa untuk relaks sekejap...santai-santai petang...
Ramai betul orang berleter-leter di facebook hari ni...hehe Sudah-sudah lah tu, damaikan saja perbezaan pendapat tu...kannn..
Ni haaa, tengok nii...handbag sapa ni? Ada sama dengan handbag sesiapa tak ni? Baik mengaku..hik hik
(sumber : newsfeed FB)

Rasa-rasanya kenapa jadi macam ni ?

Pagi-pagi tadi saya dapat mesej ni... Husband hantar...amboiii! Dia yang suka shopping tauu...saya pandai lagi nak jimat cermat...

Shopping patterns perempuan memang macam tu sebab perempuan pakar ekonomi :
1) Dia nak pastikan beli barang yang paling berkualiti dan harga yang sesuai, tidak terlalu mahal. 2) Budget yang dia ada tu, untuk beli barang husband, anak2 dan diri sendiri (itupun kalau cukup ya..erkk)
Lelaki memang lah : 1) Fikir nak beli barang untuk dia jek kot... kannn 2) Tak terer bab nak cari harga paling best, peniaga charge harga tinggi dari biasa pun tak perasan kot...hihi
Ada sebab lain ke kenapa pattern tu camtu? 
Oklah, jom cuci mata dengan gelagat2 pergi bershopping jom! (Sorry lah ya sebab saya baru nak kenal bitstrips ni, jadi jakun haha...padahal orang lain dah bosan dah berbitstrips...)















Simple Saturday

Dah tahu dah kat mana nak beli :)

Teringin nak buat banyak2 fruit infused water ni, macam cantik kan? Dan yang penting healthy.. Dan yang lagi penting nak cari recipe yang boleh kuruskan badan huhu...
(gambar credit to Mr Google)
Dah dapat few recipes tapi disebabkan perangai suka cari alasan hehe...konon2 nak cari kat mana nak beli jars macam dalam gambar tu... attitude sungguh kann...
Sekarang dah tahu dah kat mana nak beli! Dah, tak payah nak buat alasan sangat dah.. Kalau nak seribu daya, tak nak seribu dalih lah nampaknyaaa...
So, sesiapa yang teringin nak beli tu boleh lah beli kat GROUPON ni, dapat murah.. Kat tempat lain, kat mana agaknya nak beli? Ada sesiapa pernah beli tak?
Btw, ni ada recipe yang saya dapat hari tu dari FB.

Boleh try, nanti share results ya ^_^

Lumba lari yang tidak akan dapat piala :p

Assalamua'laikum Selamat Pagi Salam Ceria 
Alhamdulillah kerana masih diberi peluang bernafas lagi hari ini...
Hari ni rasa ringan sikit kepala, semangat terlebih nak pergi kerja sebab dah lepas dah semalam sesi bersama auditor tersayang! haha...amboiii :))
Mencabar minda betul audit tahun ni... Mana taknya, tahun ni 5 orang pegawai cawangan kami bertukar keluar, jadi haru biru kami nak cari sesetengah laporan mereka tu...erkkk tak tahu nak komen apa... Lain kali kalau sesiapa nak berhenti kerja ke, nak bertukar kerja ke, tolong lah make sure kerja2 yang terbengkalai tu disiapkan dulu ya...unless kerja2 yang memang ambil masa untuk siap, bolehlah dibuat serahan tugas kepada pegawai baru kan..
Kalau tak, macam tak habis bayar hutanglah jadinya. Menyusahkan orang lain lagi tu...ishhh gaji dah habis dah masuk perut tapi kerja tak siap...
mmm...Ketua Cawangan pulak awal2 dah ambil cuti rehat seminggu....haha lari lari auditor nak datang! Kalau boleh semua orang nak lari lah boss, bag…

Wordless Wednesday ;)

(Credit to Mr Google)


Memang comel kan? :)

Terima kasih Mummydearie sebab sudi buat entry comel ni.. Terima kasih juga untuk Wafee sebab entry comel ni..tapi K.Linda belum sempat lagi nak buat entry...tak sempat2 nak belajar buat backlink huhu...erkkk teruk kan..
ok, jumpa lagi nanti sebab hari ni memang tak tentu arah sikit sebab esok audit ISO SIRIM...

ishhh.....tak suka, tak suka ada tak orang suka audit? ada kot yekk, baik mengaku sekarang hehe


Ada satu tersangkut :p

Sambungan entry CPUV yang berulang-ulang semalam...
Terima kasih rakan2 yang sudi singgah dan komen tentang CPUV berulang-ulang tu ya :)) Kesian NUFF, pening dah Nuffnang nampaknya, ni mesti kes terlalu ramai blogger2 hebat yang mendaftar dengan Nuff ni...opss tapi Nuff, pening tu harap2 sekejap je lah ya..jangan sampai terus masuk hospital hihi..
Ada Nuffnang barulah excited sikit blogging experience kami...ewahhh ewahh.. Betul kann :D
Pagi tadi saya check, memang betullah, dalam banyak2 tu satu jek sangkut.. Yang lain tu memang tak membiak, atau bak kata kebanyakan blogger, CPUV mandul hehe :p
Tapi Alhamdulillah, syukur kerana masih diberi peluang walaupun blog saya ni umpama hidup segan mati tak mau...
Terima kasih kepada semua rakan2 blogger juga yang masih sudi memberi saya peluang... Tanpa kalian, siapalah saya...

Erkk...memang silaplah ni kan?

Mula2 tengok memang terperanjatlah kan...biar betul! Berderet-deret huhu... Sekali bila tengok semula...laaa silap ni, iklan sama tapi repeat sampai tiga kali hehe... Yelahh, untuk blog tak rajin update ni sapa nak bagi iklan banyak2 kan :p Dapat pun kira ok dah tu, terima kasih daun keladi Nuff! ;))

Salam Jumaat :)

Merbahaya jugak ya?

Rasa-rasanya yang mana paling bahaya? hehe...
credit to FB MPH Clicks
Biasanya saya kena buat accelerated reading ataupun speed reading. Kadang-kadang heavy reading. Pernah jugak buat proofreading. Jarang sekali overreading melainkan time nak exam kot.. Kalau no reading pun payah jugak kan... Do not know how to read pun masalah..hihi :p