Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2015

What would YOU change about your past if you could turn back time?

Saya akan make sure saya tak tambah berat badan...erkkk :p



Boleh baca orang lain punya kat sini

Cuba berfikiran positif...

Hari ni rasa sangat mencabar dengan tugasan yang baru untuk tahun ini... Cuba mencari kekuatan...dan semangat walaupunnn...bukan mudah!
Tapi bila tengok gambar-gambar si kecil ni rasa bersemangat sikit. Katakan yang ini tidak mustahil walaupun semestinya bukanlah mudah.





Pesanan Irfan Khairi

Salam Ahad.
Credit to FB Irfan Khairi

7 cara mendapatkan duit tanpa perlu bekerja?

Seronok juga bila baca info ni hehe.... Yelah, siapa tak teringin kan....tak perlu kerja 8 pagi hingga 5 petang tapi boleh dapat duit untuk menyara hidup. Ada ke sesiapa nak teringin? 
Paling tidak pun jadikan pendapatan sampingan. Betul tak?
So kalau nak tahu apakah 7 cara tu, cuba baca info KAT SINI
Tapi ingat ya, apa-apa pun yang kita lakukan mesti ada minat, barulah tak rasa terbeban.




Motivasi luaran saya

Salam Jumaat.
Memandangkan masih lagi di dalam mood bulan Januari tahun baru, antara azam yang perlu sentiasa dipahat ialah mendapatkan motivasi bagi menjadi manusia yang sentiasa mencari-cari kebaikan dan kecemerlangan. Dari segala aspek. Sama ada untuk diri sendiri mahupun orang lain.
Mengikut bidang psikologi, motivasi seseorang individu boleh dibahagikan kepada dua iaitu motivasi dalaman dan motivasi luaran.
SUMBER
Pastinya motivasi dalaman yang datang daripada kesedaran dalam diri kita adalah yang terbaik dan akan bertahan.
Motivasi luaran lebih dipengaruhi oleh faktor-faktor kebendaan, penghargaan ataupun ganjaran yang hanya bersifat sementara.
Jangan terlalu berharap kepada motivasi luaran.  Tapi tak salah pun jika ada faktor luaran yang menjadi pendorong kerana pada saya ia seperti menambah perisa dan keseronokan motivasi dalaman yang telah sedia ada dalam diri kita.
Contohnya, saya memang sukakan QUOTES. Saya memang selalu mencatat-catat quotes yang saya suka di dalam sebuah …

Teruskan bermimpi...

"DREAMS fuel the fire, GOALS are the stepping stones to your dreams, and HABITS are the routines and rituals that support you along the way.
Where people fall down is when they have goals without dreams to inspire them,  or goals without habits to support them,  or habits without any compelling dreams to pull them forward."
-J.D.Meier-

Ruginya! Kenapalah saya baru tahu tips ni

Baru je terima tips ni melalui whatsap pagi ni.

Rasa macam...alamakkkk ruginyaaaa! Anak saya dah darjah 6 dah barulah tahu. Itupun dah puas marah2, geram2, gaduh2 dengan anak dahhh selama 5 tahun ni.

Senang kan kalau buat macam ni. Jimat masa dan air liur membebel-bebel..hehe
Terima kasih kepada siapa yang kongsikan idea ni ya. Terima kasih banyak-banyak tak terhingga.
Domo Arigato Gozaimasu.

Hari ni jugak saya buat macam dalam tips ni laju-laju :p

Perpustakaan bukan hanya ada buku...

Siapa suka pergi perpustakaan? Cuba angkat tangan sikit nak tengok hehe...
Seingat saya masa zaman saya kecil2 dulu, hanya ada satu tempat je yang saya berani pergi sorang-sorang. Iaitu perpustakaan.
Masa belum pandai pergi sendiri, mak bawak pergi perpustakaan awam kemudian tinggalkan saya baca buku sorang-sorang sementara tunggu mak siapkan kerja di pejabat mak kira-kira 2 km dari perpustakaan. Saya sekolah tadika masa tu. Biasanya tengahari mak datang bawak makan, lepas tu petang duduk semula sampai mak habis kerja. 
Bila sekolah rendah, hari Sabtu mak kerja. Perpustakaan pulak buka separuh hari. Jadi pagi-pagi kami naik bas ramai2 pergi ke perpustakaan awam yang jauhnya kalau tak silaplah ada jugak dalam 6-8km. Kadang-kadang kami jalan kaki ramai-ramai. Seharian duduk dalam tu. Seronok sangat. Zaman tu mana ada smartphone, playstation semuanya. So mengadap buku je lah.  Kesian budak2 sekarang, dah macam takde life asyik mengadap telefon dan game.
Sekolah menengah lagi lah, perpus…

Jenis-jenis Blogger

Sedang sibuk mencari-cari info kononnya di hari Sabtu ni, terjumpa pulak info tentang jenis-jenis blogger.
Rasanya korang masuk kategori yang mana?

Saya cuma boleh masuk kategori HOBBYIST je.
Tujuan asal berblogging adalah sebagai online diary dan online notes. Gara-gara terlalu banyak archive email-email menarik yang kawan2 forward sampai dah nak maksimum email storage saya.
Kemudian tambah seronok lagi sebab ada iklan Nuffnang. Walaupun Nuffnang dah tak nak kawan saya lagi, langsung dah tak bagi saya CPUV dah, tapi tetap nak ucapkan terima kasih pada Nuffnang sebab menambahkan seri pada blog saya.
Kemudian sangat berbesar hati sebab ada kawan2 blogger yang sudi singgah blog picisan yang hidup segan mati tak mahu ni huhu. Walaupun kadang2 saya menyinggah ke blog kawan2 tak sempat nak komen, banyak betul info menarik yang saya dapat dari kawan2 semua. Terima kasih kerana sudi berkongsi info dan cerita :)
Tahun 2015 ni, azam saya (kena ada usaha ya!) adalah untuk tidak melakukan perka…

Akan ke kawasan dilanda banjir...

Nama saya tercalon untuk misi ke kawasan dilanda banjir.
Pagi ni dapat call dari boss. Rancangannya minggu depan kami kena pergi. Baru je cuti diluluskan untuk hari Isnin depan, untuk menguruskan anak-anak ke sekolah.
Tiba-tiba. Alamak, cemas jugak rasanya.
Macamana husband saya nak uruskan anak-anak kalau saya kena pergi lama.
Ok, takpe. Bertenang. Semoga dipermudahkan.
Harap-harap semuanya akan OK!

Sumber: Shutterstock.com

Alam pun ingin berbicara

Saya selalu katakan ini. Bersahabatlah dengan alam. 
Tapi jadilah sahabat yang baik. Bukan sahabat yang mengambil kesempatan di atas kebaikan sahabatnya. Ataupun sahabat yang tidak jujur. Jadilah sahabat sejati kerana alam adalah sahabat yang sangat taat pada Pencipta. Zikirnya sentiasa. Memandangnya adalah ketenangan. Memikirkannya akan terkenang kehebatan Pencipta. Bahasanya indah membawa pesanan daripada Yang Maha Berkuasa. Kadang-kala sepoi bahasa, kadang-kala seperti ribut taufan melanda.
Lumrah kita sebagai manusia memang selalu lupa. 
Kadang-kala terikut-ikut rasa tamak haloba. Mengorbankan alam atas alasan pembangunan. Tiada belas kasihan.

Selalu juga kita ikut rasa malas. Ingin mudah dan bersenang-lenang. Dengan selamba membuang sampah di mana-mana yang kita suka. Asalkan kita bahagia, persetankanlah apa orang nak kata. "Bukan ke ada tukang kutip sampah? Itukan kerja mereka!". Dengan angkuh melempar kata-kata hanya kerana kita kononnya orang bekerjaya dan berjaya. …

Berapa banyak agaknya saya mampu buat daripada 15 cabaran ini

Seronok juga bila awal-awal tahun dicabar begini. Sekurang-kurangnya boleh menjadi pemangkin semangat yang biasanya hangat-hangat tahi ayam ni. Oh, pandai betul orang dulu-dulu buat peribahasa ya, tepat betul kena pada batang hidung.
Salah satu azam saya tahun ini (itupun jika boleh dipanggil azam, kerana kehendak yang usahanya tidak konsisten seperti tidak layak dipanggil azam) ialah hendak menghabiskan membaca dan menghadam buku-buku saya yang dah banyak betul seperti tersepuk di rak buku. Beberapa jenis buku dibawa juga ke hulu ke hilir; ada di tepi katil, di tepi sofa, di dalam beg sentiasa di bawa, di pejabat, dalam almari atas, dalam almari bawah, tapi kebanyakannya belum habis saya baca dan hadam.

Baru-baru ni saya beli buku Catatan Mat Luthfi, semangat betul membacanya, hampir habis dah sebab lawaknya memang best! Tapi tup tup entah mana saya letak dek dibawa ke hulu ke hilir, sampai sekarang saya tak jumpa di mana buku tu, sedangkan hati melonjak-lonjak nak membaca lagi lawa…

Rupanya orang-orang yang berjaya tidak sebut 10 ayat ini

Salam mesra semua :)
Sambil menaip entry baru ni, saya tengah senyumm...lebarrr betul senyum saya mengenangkan entry saya sebelum ni...hehe :D
I'm back lah sangat, lepas tu hilang entah ke mana...dibawa angin pus pus ke negeri antah berantah kott...huhu Memang cakap tak serupa bikin betul kan :)
Sedang dalam mencipta-cipta alasan kononnya sibuk dan tak sempat sampaikan nak buat perkara2 yang saya suka pun tak sempat, terbaca pulak satu artikel yang bagus... Macam kena sedebik, kalau tak lama2 nanti jadi selesa pulak menggunakan alasan sibuk, busy, tak sempat dan segala macam kerenah tu. Sampai bila nak jadi macam sabut dan batu? Untung sabut timbul, untung batu tenggelam....
Rupa-rupanya kalau nak berjaya, alasan-alasan sebeginilah yang akan menjadi faktor penghalang, kalau tak pun, faktor pembantut..hehe
Kalau nak berjaya, tak kiralah dari segi apapun, jom kita tengok apa dia 10 ayat yang orang2 berjaya tak akan gunakan...
1. Saya tidak boleh buat Seboleh mungkin, cari jalan dan …

1.1.2015

Nampaknya setelah hampir 14 tahun meninggalkan sukan memanah, rupanya dah bukan mudah untuk saya dapatkan bulatan kuning di tengah-tengah tu! Sedih campur kecewa. Dan yang paling tak suka ialah bila arrow-arrow tu dah tak dapat berkumpul satu tempat. Arrow saya tidak precise! 
Bagi seorang pemanah, ada dua perkara yang penting iaitu precision dan accuracy. Ketepatan. Kedua-dua precision dan accuracy akan membawa arrow tersebut tepat ke dalam bull's eye yang berwarna kuning. Yang penting adalah mencapai precision dulu iaitu apabila semua arrow yang kita lepaskan berada pada tempat yang lebih kurang sama; tidak berterabur. Walaupun belum mencapai accuracy iaitu berada di dalam bull's eye tetapi precision tersebut adalah pencapaian yang bagus bagi seorang pemanah. Precision yang hebat boleh menyebabkan arrow yang kita lepaskan membelah arrow lain di board yang telah dilepaskan sebelumnya. Bayangkan!
Bila kita dah capai tahap precise, mudah untuk kita pergi ke tahap seterusnya ia…