Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2015

"Kemewahan" dunia hari ini...

Mungkin inilah harga bagi "kemewahan" dunia hari ini...


Giveaway Pertama ;)

Dah lama jugak teringin nak buat giveaway. Tapi asyik bertangguh memang tak jadi...bak kata orang tua-tua "Kerja bertangguh tak menjadi" ...huhu
Lagipun nervous nak try sebabbb...blog picisan ni tak glamour pun, jadi terfikir entah ada sambutan entahkan tidak...mmmm :p
Hari ni entah kenapa rasa nak buat giveaway yang pertama.
Terasa nak bagi buku ni untuk hadiah giveaway saya yang pertama ni..
Cara nak join giveaway ni simple je. 
Pertama, jadi follower blog Nota dan Kopi ni.
Kedua, share kan tentang giveaway ni, tak kisahlah nak buat mcm mana. Nak buat entry ke, nak tinggalkan komen ke...nak paksa orang masuk ke...hikhik
Biasanya orang buat giveaway berapa lama yek? Hehe teruk betul tuan punya blog ni kann :p
Ok, sampai hari Ahad depan 31 Mei 2015.
Jemputlah masuk ya, sudi-sudikan lah yek huhu (ok memang nervous nak publish entry ni..erkkk)

Ruang kosong

Pernah tak berfikir tentang ruang kosong? Ada masalah dengan ruang kosong?
Biasanya kalau kita biarkan sesuatu ruang itu kosong, kita rasa macam ada yang tak kena; seperti perlu diisi.
Ambil contoh sebuah rak. Jika dibiarkan kosong, mesti macam pelik. Kalau kita tak rasa pelik, orang lain mungkin rasa pelik. Betul ke? Saya pun tidak sepenuhnya pasti.
Mungkin kita memberi terlalu banyak tumpuan pada apa yang tidak ada, bukannya pada apa yang ada.
Mungkin kita suka bila mempunyai banyak pilihan. Mungkin banyak pilihan selalu dikaitkan dengan banyak peluang.
Contohnya, kita biasanya rasa bahawa mempunyai sepuluh baju adalah lebih baik daripada tiga; dan selalu ada ruang untuk satu lagi.
Oleh itu, apabila yang semua dibawa pergi, kita berhadapan dengan apa yang tinggal; kekosongan, kekurangan pilihan, keinginan untuk ada lebih.
Sebenarnya, ianya berkaitan perspektif.
Ruang kosong mungkin menyebabkan kita berasa janggal dan tidak selesa pada mulanya, seperti seseorang yang memerlukan cermin mat…

Contengan hari Khamis

Pejam celik pejam celik dah bulan Mei. Dah hampir separuh daripada tahun 2015. Cepatnya masa berlalu kan!
Tak terkejar dek akal. Tak tercapai dek tangan.
Takpe, sabar... Fokus. Ambil masa bertenang. Senyum.
ok, nak sambung buat keje....
Maafkan entry yang tiada motif ni :p

Apa yang tak kena dengan blog ni?

mmmm....walaupun memang dah tahu blog ni setakat blog picisan yang tak penting pun, tapi nak juga tanya satu soalan...hehe :p
Rasa-rasanya ada yang tak kena tak dengan blog ni?
ok, cari jawapan dulu nanti tora datang lagi hehe (sorry sebab poyo jek lebih...huhu)