Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2015

Apakah yang paling diingati?

Masih ingat kenangan zaman kanak2? Pastinya ada kenangan manis, pahit, sedih....yang kelakar pun mesti ada. Pastinya banyak kenangan kan, bila dingat2 semula...mungkin bercampur-baur perasaan agaknya.
Antara kenangan2 tu, apa yang kita paling ingat? Peristiwa? Barang2 atau hadiah2 yang kita dapat? Apa yang perasaannya akan kita bawa sehingga kini setelah meningkat dewasa dan mungkin juga apabila telah menginjak ke usia senja?
Saya masih ingat ketika pertama kali mendapat sebuah beg galas berwarna kuning. Saiznya sederhana, bentuknya seakan2 segi empat dan agak keras. Beg itu sebenarnya mak dapat percuma daripada pembelian barang lain. Tapi saya tak ingat apakah barang yang mak beli masa tu. Saya sangat sayangkan beg pertama saya itu. Itulah beg paling cantik pada saya. Saya memakainya sehingga darjah 6 tanpa jemu kerana saya tahu bukan mudah untuk mendapatkan beg lain memandangkan keluarga kami bukanlah orang senang. Saya jaga betul2 beg saya supaya tidak rosak. Walaupun apabila saya…

Promosi sehari sahaja!

LINK PROMOSI DI SINI

Sekarang ni agak kerap juga saya membeli buku secara online. Rasa lebih mudah mencuci mata secara online ni, lebih-lebih lagi bila BookCafe selalu sangat buat promosi. Tu yang rasa berbaloi-baloi!
Mujur saya masuk website BookCafe hari ni, baru tahu yang esok akan ada promosi Cyber Monday di mana akan dapat free shipping untuk pembelian RM30 sahaja! Wah betul-betul menarik ni. Biasanya dengan pembelian RM150 baru lah dapat free shipping. Siapa yang boleh lepaskan peluang keemasan macam ni? Memang tak lah kannn..huhu
OK, nanti saya update apa saya beli. Siapa nak ikut? JOM!

Selasa Tanpa Kata

Perlu berapa A?

Salam Isnin

Cabaran baru. Habiskan baca buku ni. Jumlah mukasurat : 222 Harga RM8.00

Ada penaja :)

MINDA

Tidak ada dua objek fizikal yang boleh menduduki ruang yang sama pada masa yang sama.
Ini adalah konsep fizik asas.
 Misalnya, kita perlu memilih salah satu sahaja perabut untuk mengisi ruang yang diberikan di sudut ruang tamu. Kita perlu memilih antara segenggam beri biru atau segenggam kacang untuk mengisi ruang sebiji mangkuk. Kita perlu memilih salah satu sahaja daripada set-set pakaian yang kita ada untuk dipakai setiap hari.
Mungkin kita boleh mengucapkan terima kasih kepada undang-undang fizik ini kerana ia telah memaksa begitu ramai di antara kita untuk memilih jalan kehidupan yang lebih mudah, lebih banyak ruang dan lebih keterbukaan untuk bernafas dan hidup.
Bagaimanapun, kadang-kala kita memilih kekusutan atau jerebu yang mengisi fikiran kita.
Apa yang akan kita lakukan jika kita tahu dengan pasti bahawa pemikiran yang positif dan pemikiran yang negatif tidak boleh menduduki ruang yang sama di dalam minda kita pada masa yang sama? Bahawa mereka tidak boleh wujud sekali bersama-s…