Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2016

Sabar dan Diam

Kadangkala diam itu lebih perlu dari segala kata-kata walaupun kebenaran.
Kerana kebenaran itu pahit bagi manusia yang tidak mahu menerima.
Biarkan sahaja diam mengungkapkan identiti kita sekiranya hanya itu jalan menghadapi kebencian dan kemarahan.
Kadang kala hanya kesabaran mampu meneguhkan harga diri!


Mistik dan Estetik

Saya tak sabar menunggu. Menunggu pesanan saya sampai. Menunggu untuk di bawa ke alam mistik dan estetik. Alam Biblioholisme (Biblio + Holism)
Description daripada BookCafe
"Buku yang hebat merupakan bahan bacaan yang mampu mempengaruhi manusia dan zamannya, benar-benar mengusik dan menyentuh jiwa, serta berupaya memaknakan hidup pembaca.  Sejarah juga membuktikan buku mempunyai magis luar biasa yang mampu mengalirkan air mata manusia, mencetuskan keceriaan, menimbulkan kegembiraan, bahkan menggerakkan proses penentangan terhadap ketidakadilan. Biblioholisme: Menelurusi Pesona Dunia Buku dan Pencintanya mendedahkan kehebatan sebuah buku dan bagaimana ia mampu mengubah pencintanya menjadi orang yang hebat, berintelek dan dihargai masyarakat. Buku yang dibaca juga mampu menyelesaikan pelbagai masalah, malah banyak individu yang bermula sebagai orang biasa akhirnya menjadi manusia unggul dengan hanya membaca buku. Buku ini juga membawa pembaca ke sebuah dunia yang penuh mistik dan est…

Stuck?

Berfikir tentang perkara yang kita tak boleh nak ubah umpama stuck dalam traffic jam...
lebih baik keep calm dan let it go!



Nota Isnin

Nota Sabtu

Senaman masa mengantuk

(Dapat ni dari e-mail, lama sangat dah, credit to tuanpunya ya)
kalau dah stress atau mengantuk sangat kat opis
amik masa 7 minit untuk buat
senaman ringan ini.. ikut la arahan betul2...


ni ala taichi sikit la... 
sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni...
untuk melegakan bahu dan leher..


wa..wa.. aaa


gerak kekanan kemudian ke kiri..



gerak ke kiri kemudian ke kanan


ikut je ler... jangan terpusing kepala udahla..

Senyap sunyi lagi

Senyap Sunyi

Jangan baca kalau tidak mahu ketawa

Kadang-kadang dalam hidup ni, akan ada benda yang buat kita boleh gelak sorang-sorang dengan muka tak kisah orang nak kata apa. Tak semua benda mampu beri kita rasa begitu, tetapi memang ada sesetengah benda, lawaknya memang lain macam. Contohnya, buku Mat Luthfi ni. Catatan MatLuthfi. Buku ni memang santai, tetapi tidak kosong. Lawak yang boleh buat kita ketawa berdekah-dekah, tetapi tidak bodoh (ataupun lucah, ataupun…). Kalau korang suka baca diari orang, mungkin korang suka baca buku ni hehe.... Hiburan daripada MatLuthfi (terutama sekali lawak dia), adalah cukup-cukup rasa. Taklah filosofi sangat, sampai nak gelak pun kena fikir, “Eh, memang boleh gelak atau tak ni?” Kemudian lebih penting, memang kelakar. Mat tak buat kita murung sebab dengar orang gelak sakan, tapi berkerut dahi tak faham manalah yang lawak sangat tu. Tapi MatLuthfi kata dia tak mahu kekal begitu. Dia nak berubah. Dia dah berubah dalam buku kedua.  Momen2 MatLuthfi. Apa yang boleh dikatakan adalah buku nombor dua ini m…