Skip to main content

Posts

Showing posts from 2017

Adakah kita bahagia?

Bahagianya tengok anak kucing ni tumpang tidur belakang rumah. Anak kucing jalanan yang ditinggalkan ibu. Anak saya bersihkan sebab terjatuh dalam longkang berair. Tapi takut dengan orang, lari sembunyi bawah mesin basuh. Bila kami semua masuk dalam baru lah dia keluar, tumpang tidur kat tepi pokok buluh tu. Abaikan pasu yang dah pecah tu ya hihi....
Harap-harap dia tak pergi ke mana-mana sampai dia besar sikit. Semalam kami bagi dia minum susu tapi anak kucing ni memang takut betul dengan orang, susah nak paksa dia minum. 
Seronok betul saya perhati dia tidur. Tiba-tiba saya tersenyum sorang-sorang, rasa happy sangat. Bahagia. Momen melihat anak kucing itu tidur membuatkan saya rasa bahagia.
Rupanya tak perlu perkara gempak-gempak pun untuk rasa bahagia.  Sekecil-kecil perkara pun boleh membawa kebahagiaan.  Pokok pangkalnya kita ingin merasakannya sebagai satu kebahagiaan walaupun hanya melihat kebahagiaan dan kegembiraan orang lain.
Kalau kita masih mencari bahagia, mungkin tak perlu …

Isnin yang penat

Salam semua. Dah lama rasanya terabai blog picisan ni. Biasalah tu...alasan-alasan cliche yang biasa; sibuk, tak cukup masa, tiada idea nak tulis apa.....
Pagi-pagi isnin ni rasa macam tak cukup dos kopi.....

Rasa macam nak secawan kopi lagi.


Kalau dapat seteko kopi baru hilang mengantuk saya agaknya.

Mungkin dah sampai masanya untuk saya bercuti.
Ambil masa berehat dan tenangkan fikiran.
Dah lama tak dapat cuti yang betul-betul berkualiti. Kalau bercuti pun ada saja dapat phone call dari pejabat. Ataupun arahan-arahan kerja yang datang dari whatsapp.
Tanpa kita sedar yang kita sebenarnya kurang dapat rehat yang berkualiti....setuju tak?
Teringat pulak conversation saya dengan anak perempuan saya berumur 8 tahun.
Saya terangkan pada dia tentang orang yang telah bersara tu maksudnya apa. Dan saya cerita biasanya ramai orang bersara pada umur 60. Bila saya beritahu dia yang saya tidak pilih untuk bersara pada umur 60 tetapi cukup sampai umur 56, terus dia menjawab "Terima kasih Ib…

Macamana mood hari ni?

Peminat Instagram diminta berhati-hati

Andaikanlah saya bertanya soalan ini pada sekumpulan orang.
Tuan/Puan pernah dengar tentang instagram? Tuan/Puan ada akaun instagram?
Rasanya berapa ramai yang jawab tidak? Kalau ada pun yang memang betul-betul takde idea apakah agaknya sejenis alien instagram tu pasti tak berani nak jawab.
Budak-budak sekolah sekarang pun ada instagram. Baby baru lahir pun ada akaun instagram! Betapa kita sekarang ini hanya duduk secara total di luar media sosial mungkin hanya sekitar berapa peratus saja agaknya. Yang selebihnya ialah dalam dunia virtual.
Baru-baru ini ada satu kajian dijalankan.

Jeng Jeng Jeng!

Kajian ni dibuat ke atas 166 orang dan lebih daripada 43,000 gambar instagram dianalisa oleh model komputer yang dibangunkan untuk kajian tersebut. Analisa tersebut melihat gambar-gambar instagram 166 orang yang dikaji tersebut satu persatu melalui warna gambar pixel per pixel, metadata dan face detection. Saya tak pasti maksud setiap analisa tu secara terperinci. Kalau nak tahu lebih mendal…

1439 H

Nota Hari Ini

Betullah kata orang dulu-dulu

Kata orang mimpi tu mainan tidur. Tapi bila mimpi best, rasa seronok tu terbawak-bawak bila bangun, rasa ralat pulak kenapalah cepat tersedar. Bila mimpi buruk, rasa lega bila tersedar....leganyaa mimpi je rupanya...selamat! Pernah tak mimpi nangis sampai bantal pun basah....kadang-kadang terjaga pun tengah tersedu-sedu...haru! 
Kata orang dulu-dulu, kalau mimpi best boleh cerita dgn orang, tapi kalau mimpi buruk, jangan disebut-sebut. Baru sekarang saya faham signifikannya.
Kita digalakkan bercakap perkara-perkara yang baik, secara tak langsung ianya umpama doa. Patutlah mimpi yang buruk jangan disebut-sebut supaya hilang dari minda sedar mahupun bawah sedar. Pandaikan orang dulu2, cuma mereka tak mampu jelaskan dari segi saintifik mahupun psikologi.

Kata orang juga, hidup jangan suka bermimpi di siang hari, nanti semua kerja tak menjadi. Tapi kalau mimpi boleh mencetus harapan dan impian apa salahnya? Bila dibaja dengan usaha, tak mustahil mimpi boleh jadi kenyataan. 

Semoga kita terus …

Sempurna

Pastinya semua orang ada impian dan keinginan. Begitu juga saya. Boleh tahan banyaknya impian dan keinginan. Semangat berkobar-kobar. Motivasi pun boleh dikatakan dah ada.  Tapi sering bertangguh mengharap masa paling sesuai. Hari yang paling sempurna katanya.
"Suatu hari nanti saya mesti akan buat begini...begitu....bla bla bla" "InsyaAllah ...one fine day...saya mesti berjaya buat begitu dan begini..." Betul-betul angan mat jenin! Saya sebuk menunggu satu hari yang paling sempurna untuk saya betul-betul all out kononnya.
Sedangkan satu hari yang sempurna itu mungkin tak akan datang pun. Bila difikir-fikir, tidak akan ada satu hari yang sempurna. Saya yang patut berusaha menjadikan hari itu sempurna; sesempurna yang mampu.
Betullah, rupanya orang yang berjaya itu tidak menunggu. Bertangguh tidak boleh ada dalam kamus hidup. Rupanya awal-awal lagi agama telah mengajar untuk bertindak segera. Apabila azan berkumandang memanggil menuju kejayaan, orang yang berjaya i…

Pilihan vs Gangguan

Gangguan atau distraction dalam kehidupan mungkin bukanlah perkara baru. Namun yang pastinya ianya lebih significant atau ketara kepada generasi alaf baru ini. Internet, telefon bimbit, televisyen, dan kelajuan kemajuan teknologi dan aliran maklumat telah mencipta persekitaran di mana gangguan mengelilingi kita setiap saat sepanjang hari - dari saat kita bangun hingga saat kita menutup mata pada waktu malam. Betulkah begitu?
 Jika ditanya kepada diri saya sendiri, ya memang benar begitu. Tambahan lagi dengan kebiasaan arahan kerja dan seribu satu persoalan dan maklumat yang tak henti-henti disampaikan melalui entah berapa banyak group menggunakan aplikasi whatsapp mahupun telegram. Dan mungkin ada lagi pelbagai aplikasi lain yang lebih canggih yang saya tidak tahu. 
Gangguan atau distraction boleh merujuk kepada apa sahaja yang boleh mengambil alih perhatian dan tenaga kita dari perkara yang penting. Biasanya ianya berlarutan bagi jangka masa panjang. Contoh lain ialah permainan video, …

Salam Shawal

Kemenangan bukanlah satu kebetulan. Kemenangan adalah hasil kerja keras, kegigihan dan pengorbanan. Salam Aidilfitri. Salam Kemenangan.

17.06.17

Salam Ramadhan

Bagaimanakah kita melihat Ramadhan? Sekadar tidak boleh makan dan minum? Bazar Ramadhan yang meriah dengan pelbagai juadah? Tarawih dan moreh? Apa yang nak makan untuk sahur? Jemputan berbuka puasa dan segala macam tawaran buffet Ramadhan? Malam tujuh likur pasang pelita? Lawan meriam buluh satu kampung? Rancangan masak-masak? Kuih raya dan segala macam jenis kerepek? Jalan sesak dan orang ramai berlumba-lumba membeli belah persiapan raya? Baju raya, kasut raya, beg raya, langsir dan perabot raya? Adakah Ramadhan hanya sekadar untuk menikmati kemanisan berhari raya? Atau mungkinkah Ramadhan sebagai bulan penyucian jiwa dan mempertingkatkan nilai kita sebagai hamba-Nya?
Apakah sebenarnya makna Ramadhan?  Pasti definasinya berbeza-beza di antara kita.
Salam Ramadhan.

Wordless Wednesday

Apa yang facebook cuba sampaikan?

Perasan tak tentang kemunculan bunga berwarna purple di facebook? Dulu pernah ada sekejap kemudian hilang, baru beberapa hari ni bunga purple ni muncul semula kan. Bila saya click rupanya bunga purple ni bermaksud grateful; maknanya terima kasih atau penghargaan.
Yang seronoknya bila kita click, bunga2 purple tu akan bertebaran di screen facebook kita...cantik kan. Bila saya cuba beberapa kali, saya rasa happy...sweet sangat.  Seperti ianya mengajar kita bahawa apabila kita buat sesuatu yang baik yang mampu menggembirakan orang lain, kebahagiaan dan rasa gembira itu akan datang semula kepada kita.
Selamat mencuba! Sebarkan kebaikan dan kebahagiaan!

Penat

"Nobody's life is perfect, but some people just seem to have it all together, don't they? Wouldn't it be nice if there was a secret formula that could be shared, so the rest of us mere mortals could get it together as well?
The truth is, we all struggle. (Even those of us who seem to be perfect.)
But while some of us stay on struggle street, others use their biggest frustrations to figure out solutions."
-Karen, A House Full of Sunshine-

Wonderful Wednesday :)

"Slow down and enjoy life.  It's not only the scenery you miss by going to fast - you also miss the sense of where you are going and why." -Eddie Cantor

Dari lensa si kecil

Kedengaran hujan lebat mulai turun seawal jam 5 pagi. Terdetik di dalam hati si ibu "Alamak mesti jalan jam teruk pagi ni...." Dari segi Law of Attraction dan konsep apa yang kita ucapkan itu adalah doa, insya Allah jalan akan jam teruk. Lebih baik kita ucapkan begini...."Alhamdulillah, kerana Allah menurunkan rahmat-Nya dengan hujan. InsyaAllah sekejap lagi hujan akan reda dan urusan kita pagi ini akan dipermudahkan. Allah itu Maha Pengasih dan Penyayang....aamiinn". Ingatan itu terutamanya untuk diri saya sendiri. Walau dalam keadaaan sesukar manapun, teruskanlah berfikir, berharap, berkata-kata dan berdoa yang baik-baik. 
Dalam perjalanan untuk urusan ke sekolah pagi itu, anak kecil saya berumur 8 tahun tidak fokus kepada hujan renyai ataupun jalan yang mula sesak. Almaklumlah bukan dia yang memandu.  Tapi dia dapat melihat sesuatu yang amat disukainya.
Lantas dia ambil telefon saya untuk snap gambar.


#nofilter
Nampak tak apa yang dia nampak?
Tanpa renyai hujan…

Siapa Sama?

Ingatan untuk diri sendiri

C.I.P.T.A

Selalunya kita cuba menunggu bahagia Tapi seakan tak kunjung tiba Kadang-kala kita cari bahagia Tapi seakan tak jumpa
Lebih baik kita cipta bahagia Dari lubuk hati Untung-untung yang lain pun mampu merasai

Renungan Jumaat

Petikan-petikan puisi daripada Buku Love Like Rumi
"Jalaluddin Rumi (1207-1273) adalah penyair sufi paling agung yang memiliki kemasyhuran dalam khazanah sastera Islam. Namanya memang terkenal dan sinonim di hati manusia seantero dunia sehingga digelar sebagai “seorang humanis, ahli falsafah, dan penyair besar milik semua umat manusia.”  - Haidar Bagir, Penulis buku Love Like Rumi-
"Aku tak datang ke sini atas mahuku sendiri, dan aku tak boleh pulang dengan cara lain. Yang membawaku ke sini, kan harus membawaku pulang"
Pasrahlah kepada Tuhan. Maka, Tuhan akan urus diri kita.
- Love Like Rumi -
"Saat orang memukuli permaidani, pukulan itu bukan untuk si permaidani, tapi buat debu-debu di atasnya.
Kalau tak tahan digosok, bila cerminmu akan kilat?
Kesedihan adalah compang-camping jubah-jubah tua yang melindungi tubuh, kelak dikoyak... Tinggal rasa manis hasil tempaan keluh-kesah.
Kenapa susah-susah membuka pintu antara kita padahal seluruh dinding hanyalah ilusi?"
Bila penderitaan me…

Berdamai dengan Isnin

Sejak semalam, anak yang seorang ini makin teruk semputnya. Dah dapat jangkakan yang pagi ini perlu bawa dia berjumpa doktor.
Seawal pagi perlu hantar abangnya dulu ke sekolah. Tapi kereta rosak di tengah jalan. Tak dapat pergi sekolah :( Maka kami bertiga 'stuck' di rumah saja hari ini. Husband kena pergi kerja.
Nasib baik ada nebuliser di rumah, kalau tak kesian si kecik ni....


TENANG

"Nature's peace will flow into you as sunshine flows into trees. The winds will blow their own freshness into you, and the storms their energy, while cares will drop off like autumn leaves." —John Muir, Our National Parks

MASA

Sedar tak sedar, nak atau tak nak, masa tak akan berhenti berlalu. Tak menunggu.

"Life is like the river, sometimes it sweeps you gently along and sometimes the rapids come out of nowhere."  -Emma Smith

Perkara-perkara yang boleh berlaku semasa traffic jam

Minyak nak habis huk huk

Orang lain beratur punya panjang, dah nak dekat sejam dalam jarak tak sampai 2km, dia senang-senang nak memotong. Sabar je. Kena tenangkan diri, fikir positif...abaikan abaikan ...itu je saya cakap dalam hati walaupun memang gerammmmm betul :p Tapi kesian van sekolah tu, penuh dengan budak-budak mesti dah letih menunggu, tak sabar nak sampai rumah. Ibubapa pun mungkin dah risau.

Jalan nak masuk actually satu je tapi punya banyak kereta-kereta umpama pembuli jalanan yang tengah nak masuk menempel dari tepi tu.
Bila dah ramai-ramai semua terdesak nak balik cepat, sanggup buat apa saja walaupun terpaksa menyusahkan orang lain. Tak baik menganiaya orang lain yang lama beratur dari belakang.  Satu hari nanti mungkin urusan kita pula tidak dipermudahkan.
Sebelum bertindak, cuba fikirkan dulu baik dan buruknya ya....

Kuasa Keinginan

Percaya atau tidak, sebenarnya kita boleh mengatasi atau mengalahkan perasaan-perasaan negatif kita hanya dengan mempunyai keinginan untuk berbuat demikian.  Contohnya, walaupun tidak mudah untuk kita buang terus perasaan takut tetapi kita boleh mengatasinya hanya dengan mempunyai keinginan untuk menolaknya. Simple. Keinginan.
Seperti kata pepatah; di mana ada kemahuan, di situ ada jalan.

Pastinya bukan mudah untuk membuang tabiat-tabiat negatif yang kita ada itu jauh-jauh. Tapi percayalah bahawa kita mampu untuk mengatasinya dengan membina keinginan untuk menolaknya. Lama kelamaan insyaAllah kita mampu menggantikannya dengan tabiat positif pula.

"A hero is an ordinary individual who finds the strength to persevere and endure in spite of overwhelming obstacles" -Christopher Reeve-

Kesan Ripple (Ripple effect)

Secara definisinya kesan Ripple ialah hasil daripada sesuatu tindakan atau peristiwa yang disebarkan atau dikembangkan dengan lebih meluas. 
Biasanya kesan ini dapat dilihat daripada kocakan kecil atau titisan air ke dalam kolam atau tadahan air yang menghasilkan kocakan atau sebaran air yang lebih meluas.
Seperti gambar di bawah ni.
Kerana itu agama juga tidak meremehkan kebaikan walaupun sebesar zarah. Rupanya tindakan yang kecil dan seakan tak penting itu boleh memberi impak yang besar. Kalau baik, baiklah kesannya dan begitu juga sebaliknya.

Belajarlah dari lumrah alam. Kita mampu jadi pemangkin kebaikan.

Kerja-kerja rumah

Masa kita berhempas pulas asyik mengemas, mesti ada tukang sepah. Bila kita dah bosan mengemas dan mula buat tak tahu, mesti ada orang perasan yang ibu dah malas mengemas. Mencabar minda betul bila fikirkan pasal kerja-kerja rumah yang tak pernah habis. Especially bila ahli keluarga tak guna konsep 5S ataupun sekarang dipanggil EKSA;  letakkan semula di tempat yang betul, semua barang ada tempatnya. 
Tapi kadang-kadang bila si tukang kemas buat tak tahu, si tukang sepah pandai pulak mengemas....hihi

Berdamai dengan ketidaksempurnaan

Biasanya orang yang perfectionist susah nak rasa tenang. Betul ke statement ni? Setuju tak? Ataupun mungkin sebaliknya?
Keinginan untuk rasa tenang dan cukup biasanya berkonflik dengan keinginan untuk mencapai kesempurnaan. Tetapi jangan salah tafsir. Usaha yang sungguh-sungguh sangat penting bagi mencapai hasil yang terbaik. Namun jangan sampai ketidaksempurnaan yang sedikit membuat kita rasa tertekan sehingga hilang fokus untuk mencapai matlamat yang sebenar.
Dalam sesetengah perkara, terima kenyataan seadanya, itu yang terbaik pada masa itu. Mungkin itulah yang paling sempurna.

Jangan fikir sangat!

Kita selalu biar diri kita berfikir tentang sesuatu yang sebenarnya bukanlah penting mana pun. Perangai orang lain, sikap orang, pemikiran orang lain...hujah dan pendapat yang bercanggah mungkin.
Fikir sangat sampai terbawa-bawa dek perasaan marah atau tak puas hati. Kalau kita tak mampu nak kawal reaksi orang lain, apa kata kita kawal reaksi kita. Selagi tindakannya tak menyusahkan kita secara langsung, usah terbawa-bawa dengan perasaan tak puas hati atau marah tersebut kerana akan memberi kesan kepada hidup kita pula.
Lagi satu, kadang-kadang tu tak perlu ceritakan pada orang lain. Kerana boleh menambah sakit hati dan boleh menjadi punca gosip atau konflik.
Baik kita fikirkan tentang sesuatu yang baik-baik atau indah-indah sahaja. Akhirnya kita akan menarik perkara-perkara yang baik dan indah kerana minda umpama magnet. Usah bazir tenaga dengan perkara-perkara tak perlu. 

Penulis buku?

Bila budak 8 tahun nak jadi penulis buku....
Buku mana lebih laku?

Buku teka silangkata?
Atau buku cara-cara membuat origami? huhu :p


Secawan Kopi

Nota hari ini

Buat apa tu?

17.2.17

Sejenis inovasi ke apa ni?

HUJAN

Dua minggu kami semua berjangkit-jangkit sakit dek penangan virus. Anak lelaki saya yang terakhir berjangkit pun hari ni baru kurang sikit demamnya. Akhirnya kami berempat satu keluarga diserang demam influenza. Tiada yang terkecuali. Sehati sejiwa nampaknya...hihi.

Terima kasih di atas ucapan-ucapan dan doa semua ya...saya amat menghargainya....
Hujan lebat semalam. Seronoknya menghayati bunyi hujan.





Apabila terpaksa mengaku kalah....

Kadang-kala minda dah cukup positif... Jiwa dah cukup kental... Azam dah cukup tinggi... Tetapi fizikal pula tak mampu :(
Saya tak mengaku kalah, cuma saya tak menang....hihi Virus flu ni yang menang

Jumaat lepas paling kuat rasa sakitnya....memang tak mampu nak bangun. On off demamnya, yang paling tak tahan bila sakit semua badan-badan. 


Part yang best bila tak perlu pergi kerja... Walaupun terpaksa menahan sakit tapi ambillah peluang berehat daripada memikirkan hal kerja.
Duduk sorang-sorang sempat pulak merenung kipas... Jaga diri semua....