Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2017

HUJAN

Dua minggu kami semua berjangkit-jangkit sakit dek penangan virus. Anak lelaki saya yang terakhir berjangkit pun hari ni baru kurang sikit demamnya. Akhirnya kami berempat satu keluarga diserang demam influenza. Tiada yang terkecuali. Sehati sejiwa nampaknya...hihi.

Terima kasih di atas ucapan-ucapan dan doa semua ya...saya amat menghargainya....
Hujan lebat semalam. Seronoknya menghayati bunyi hujan.





Apabila terpaksa mengaku kalah....

Kadang-kala minda dah cukup positif... Jiwa dah cukup kental... Azam dah cukup tinggi... Tetapi fizikal pula tak mampu :(
Saya tak mengaku kalah, cuma saya tak menang....hihi Virus flu ni yang menang

Jumaat lepas paling kuat rasa sakitnya....memang tak mampu nak bangun. On off demamnya, yang paling tak tahan bila sakit semua badan-badan. 


Part yang best bila tak perlu pergi kerja... Walaupun terpaksa menahan sakit tapi ambillah peluang berehat daripada memikirkan hal kerja.
Duduk sorang-sorang sempat pulak merenung kipas... Jaga diri semua....

Hanya DIA yang Maha Mengetahui

Lagu yang 'Hidup'

credit to Youtube oleh abudaud1312

Lirik lagu yang 'hidup' bagi menggambarkan erti hidup.

Lirik lagu credit to http://www.liriklagumuzika.com/
Hidup ini bermula tanpa adanya apa-apa
Begitu juga penghujungnya harus pulang cara serupa
Seketika di sini persinggahan mencari erti
Sebelum waktu ku terhenti

Setinggi manapun mendaki sejauh manapun
Berlari dan mengejar duniawi
Pasti tiba suatu hari nantiku di uji jatuh terpinggir sepi

Sungguh aku yang tak bisa
Menghalang suratan yang sudah diarah
Hanya mampu bersabar dan sujud padanya
Sebelum dihitung sebelum dihukum
Hanya mampu lafazkan bisik-bisik taubat
Moga diputihkan segalanya

Sering kali terlupa dan memilih jalan yang salah
Leka dan hanyut dalam dosa
Sehingga kabur mata jiwa
Seketika di sini persinggahan mencari erti
Sebelum waktu terhenti

Sungguh aku yang tak bisa
Menghalang suratan yang sudah diarah
Hanya mampu bersabar dan sujud padanya
Sebelum dihitung sebelum dihukum
Hanya mampu lafazkan bisik-bisik taubat
Moga diputihkan segalanya

Sungguh aku yang ta…

Reaktif, Proaktif atau Inaktif?

Secara langsung ataupun tidak, setiap hari kita membuat keputusan bagaimana untuk bertindak. Sama ada keputusan penting atau kurang penting.

Cuba kita ingat-ingat semula. Lazimnya apabila yang kita lihat di luar tingkap adalah awan mendung ataupun gerimis hujan, biasanya mesti mula rasa susah hati kan? Kalau-kalau kita tak dapat nak lakukan aktiviti luar yang kita dah plan awal-awal lagi.
Kalau kena kritik di tempat kerja. Lagilah. Mahu berhari-hari rasa down. Mungkin juga ada yang akan hantar borang transfer.
Katakan pasukan sukan favourite kita menang. Rasa happy di awangan bukan main! Mungkin berminggu-minggu. 
Itu cuma sedikit contoh-contoh sikap reaktif. Nak tak nak, saya juga begitu. Selalu cenderung untuk bersikap reaktif. Sikap reaktif maksudnya perasaan yang bergantung kepada keputusan daripada sesuatu event atau keadaan yang di luar kawalan kita.

Biasa tak dengar statement macam ni, "Kalaulah dia bertindak macam ni @ macam tu, mesti saya tak marah @ saya tak sedih....e…

Bila hilang satu nikmat...

Bila hilang nikmat sihat... Terpaksa beralah dengan sakit...


Sharing hari ini :
The trickiest tongue twister 
 ''Sixth sick sheik’s sixth sheep’s sick'' (Guiness Book of World Records)

RECHARGE

Nota cakar ayam

Lajunya!

Apa yang laju?
Apa lagi kalau bukan masa.
Sekejap je dah nak masuk minggu ketiga Januari 2017.
Pejam celik pejam celik nanti masuk Februari.

Wordless?

Pakej Istimewa

Orang yang optimis adalah orang yang selalu meletakkan harapan baik terhadap sesuatu situasi @ melihat sesuatu masalah dalam jangkaan atau harapan baik (Rujukan : Kamus Dewan).
Lawannya ialah orang yang pesimis iaitu orang yang bersikap mudah putus atau mudah kecewa.
Dari sikap yang optimis, daya usaha yang dilakukan untuk mencapai sesuatu atau dengan kata lainnya ikhtiar juga akan menjurus ke arah mencapai apa yang minda kita telah tetapkan.
Akhirnya, setinggi mana pun daya usaha, kita perlu bertawakal iaitu berserah kepada Allah kerana semuanya adalah dengan izin-Nya jua.
“You aren't born a winner, you aren't born a loser, you're born a chooser.”-Shawn L.Harper-

Jigsaw puzzle

Esok semuanya akan berjalan lancar!

Esok 9 Januari 2017. Saya ada komitmen kerja dan urusan anak yang sama pentingnya. Kedua-duanya akan berjalan serentak dan tak mampu saya elak. Esok dan lusa.
Insya Allah saya yakin semuanya akan dipermudahkan. Esok dan lusa, semua urusan akan berjalan lancar!  Sudah pasti sedikit pengorbanan perlu dilakukan. Itu lumrah hidup.
Menurut Law of Attraction, apa yang kita fikirkan, itulah yang akan kita perolehi. Yang akan menentukan pengalaman kita.
Secara tidak langsung, apabila kita fikir yang baik-baik, ianya menjadi kata-kata dan doa yang baik-baik juga. Aamiin..... insha Allah.




Belajar bertenang dan menghayati sesuatu

Seseorang yang pernah bekerja di Volvo, Sweden, pernah menulis begini; “Any project in the company takes 2 years to be finalized, even if the idea is simple and brilliant. It’s a rule.”Kebanyakan dunia korporat global mengharapkan pencapaian yang pantas dan laju. Tetapi berbeza dengan orang Sweden. “They, on the other hand, debate, debate, debate, hold x quantity of meetings and work with a slowdown scheme. At the end, this always yields better results.”
Di Eropah juga, terdapat pergerakan yang dinamakan “Slow Food” di mana mereka perlu makan dan minum secara perlahan-lahan serta menikmati masa bersama keluarga dan rakan. Mereka mempersoalkan tentang sikap tergesa-gesa yang dicetuskan oleh era globalisasi serta keinginan yang hanya fokus kepada kuantiti berbanding kualiti. Contohnya, orang-orang Perancis, walaupun mereka cuma bekerja selama 35 jam seminggu (orang Malaysia bekerja minimum di antara 40-45 jam seminggu), tetapi sebenarnya mereka lebih produktif berbanding orang-orang Ameri…

Blogger diterima sebagai profession

Salam Jumaat :)

Bubbles #notetomyself

“Happiness is like soap bubbles. It comes in small fragile doses, transparent and gentle, that you can’t catch, or hold forever. You have to learn to recognize the moment, to embrace it and when the bubble pops and the moment is over, to choose whether to remember it or not. The miserable people are the ones who think that happiness is a permanent state. They waste half of their lives trying to find it, and the other half being disappointed that they can’t, while there are many little soap bubbles floating in the air around them, but they don’t ever see them.”
- Limor Moyal; Chariots on the Highway

Reaksi kepada hidup

Belajar untuk tidak overreact kepada sesuatu yang berlaku di sekeliling. Contoh overreact, cepat marah, cepat terganggu dengan apa yang berlaku. Terlalu fokus kepada yang negatif sehinggakan kita terlupa untuk fokus kepada sesuatu yang lebih penting. Overreact bukan sahaja menyebabkan kita mudah kecewa, malah menghalang untuk mencapai matlamat sebenar. Energi kita akan digunakan untuk perkara sia-sia.
Belajar untuk respond kepada masalah dengan lebih tenang. Orang yang tenang itu menang. 
Tukarkan habit daripada cepat bereaksi kepada hidup kepada habit melihat sesuatu dalam bentuk perspektif.
"Two rules for living in harmony. 1) Don't sweat the small stuff 2) It's all small stuff Let the quote stand." - Dr. Wayne Dyer- (diceritakan di dalam buku Don't Sweat the Small Stuff oleh Richard Carlson)
Hidup kita mungkin tidak sempurna tetapi kita akan belajar untuk menerima hidup tanpa resistan. Belajar untuk let go. 
"Let go of your problems instead of resisting will a…

Yeayyy....sekolah dah bermula!

Anak2 relax. Ibunya yang nervous terlebih.  Ya Allah, mohon agar dipermudahkan. Aamiinn.

I want to live simply

I want to live simply.  I want to sit by the window when it rains and read books I’ll never be tested on. 
I want to paint because I want to, not because I’ve got something to prove.  I want to listen to my body, fall asleep when the moon is high and wake up slowly, with no place to rush off to. 
I want not to be governed by money or clocks or any of the artificial restraints that humanity imposes on itself. I just want to be, boundless and infinite.
Author : Unknown

1.1.2017