Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2017

Macamana mood hari ni?

Peminat Instagram diminta berhati-hati

Andaikanlah saya bertanya soalan ini pada sekumpulan orang.
Tuan/Puan pernah dengar tentang instagram? Tuan/Puan ada akaun instagram?
Rasanya berapa ramai yang jawab tidak? Kalau ada pun yang memang betul-betul takde idea apakah agaknya sejenis alien instagram tu pasti tak berani nak jawab.
Budak-budak sekolah sekarang pun ada instagram. Baby baru lahir pun ada akaun instagram! Betapa kita sekarang ini hanya duduk secara total di luar media sosial mungkin hanya sekitar berapa peratus saja agaknya. Yang selebihnya ialah dalam dunia virtual.
Baru-baru ini ada satu kajian dijalankan.

Jeng Jeng Jeng!

Kajian ni dibuat ke atas 166 orang dan lebih daripada 43,000 gambar instagram dianalisa oleh model komputer yang dibangunkan untuk kajian tersebut. Analisa tersebut melihat gambar-gambar instagram 166 orang yang dikaji tersebut satu persatu melalui warna gambar pixel per pixel, metadata dan face detection. Saya tak pasti maksud setiap analisa tu secara terperinci. Kalau nak tahu lebih mendal…

1439 H

Nota Hari Ini