Skip to main content

Kita punya keistimewaan tersendiri...

Sebenarnya ini entry ulangan saya untuk entry terdahulu di sini.

Let children be children


There is a garden in every childhood, an enchanted place where colors are brighter, the air softer, and the morning more fragrant than ever again.  ~Elizabeth Lawrence

Childhood is measured out by sounds and smells and sights, before the dark hour of reason grows.  ~John Betjeman, Summoned by Bells

Childhood is the most beautiful of all life's seasons.  ~Author Unknown

There is always one moment in childhood when the door opens and lets the future in.  ~Graham Greene, The Power and the Glory
(credit to http://www.quotegarden.com)

Sebenarnya saya dapat call pagi tadi. Dari seorang pegawai penyelidik pendidikan. Beliau maklumkan yang anak saya berumur 5 tahun terpilih untuk satu program di bawah PERMATA. Beliau ada maklumkan tentang test yang diorang buat melalui tadika. Beliau minta parents datang untuk sesi taklimat minggu depan. Jauh jugak tempatnya, luar dari Selangor.

Saya tanya boleh tak kalau tak pergi sebab saya kena buat presentation di pejabat pada tarikh yang dinyatakan...aduhaii nak buat macam mana ni. Terpaksa mengadap boss, mestilah boss tak happy kan :( Tapi alhamdulillah boss setuju nak tukarkan agenda mesyuarat tu...of course lah dengan muka kelat hihi..

Sebenarnya saya pun tak pasti yang saya akan hadir atau tidak taklimat tu. Apa agaknya objektif program macam tu ya?

Saya rasa setiap anak adalah istimewa. Dengan cara mereka yang tersendiri. 
Setiap dari kita sebenarnya adalah istimewa, punya kekuatan dan kelemahan tersendiri.

Anak saya yang kedua ni memang suka buku.

Berbanding abangnya...tapi abang ni kalau buat lego laju je. Itu keistimewaan abang.
Tengok ni, sebenarnya si abang ni bukan membaca pun. Dia tengah membelek2 buku matematik ni, memikirkan nasib sebab ayah suruh buat latih tubi matematik setiap hari. Hehe...:p

Tulah, rasa macam malas pulak nak pergi. Tengoklah macam mana nanti kann...
Saya percaya membesarkan anak2 ni macam main layang2. Jangan tarik kuat sangat nanti talinya putus. Tarik dan lepaskan sikit2 dan perlahan, tapi jangan lepaskan terus tali layang2 tersebut ya ;)

Usaha, doa dan tawakal...insyaAllah. Semoga anak2 kita menjadi manusia yang berguna dunia dan akhirat...aminn...


Comments

  1. Salam..
    Amin..
    InsyaAllah.... Pasti yg baik2 ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam, terima kasih Vic...insyaallah aminn :)

      Delete
  2. In sha Allah semoga mereka menjadi anak2 yang baik.. Suka tgk mereka rajin n suka buku ^_^

    ReplyDelete
  3. Aamiin.. semoga menjadi anak2 yg berjaya di dunia & akhirat... aamiin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah..aminn..terima kasih tuan Khir :)

      Delete
  4. salam.kalau free boleh la singgah ke blog noly ye www.nolyanna.blogspot.com :) wahh tahniah, mesti excited dapat permata. good luck :)

    ReplyDelete
  5. Let them be what they want to be. Kita cuma bantu mencorakkannya sahajakan. Anak lelaki saya pun tak suka membaca.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulahh, anak lelaki saya suka main game jek Mummy..hihi. Mungkin dorang ni late bloomers kot, insyaallah...mereka akan berjaya dgn cara tersendiri, aminn..

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kisah pelik tapi benar dengan Lazada

Ceritanya pada bulan Dis 2017, anak perempuan saya teringin sangat nak beli meja study yang sama sebijik dengan abangnya.
 Dah puas merata cari yang lain tapi tetap nak yang sama jugak sebijik huhu :p
Macam ni lah rupanya.

Bila pergi semula ke tempat yang kami beli dulu di Subang Jaya, memang ada stok tapi harganya boleh tahan jugak dah mencecah RM1000 ++.
Rasanya masa beli dulu dalam 2 tahun lepas, harganya murah lagi.
Puas jugak keluar masuk kedai perabot nak cari yang sama atau lebih kurang sama tapi encik suami tak puas hati sebab tak berbaloi dengan kualiti katanya. Saya pun tak arif sangat pasal kualiti perabot ni, pada saya asalkan cantik dan sesuai dengan ruang dah ok sangat lah tu.
Encik suami kata perabot sekarang harapkan mahal je tapi kebanyakannya cuma compressed wood bukannya solid wood. Errkk..apa pulak tu, kata hati saya. Tapi buat-buat je macam faham. Tapi memang tak dinafikan kayu meja study yang kami beli untuk si abang memang nampak kuat dan tiada lapisan laminate…

Mulakan hari dengan senyuman :-)

Assalamua'laikum Selamat Sejahtera Selamat Pagi Salam Ceria
Semoga hari ini kita mampu memulakan hari dengan sebuah senyuman dan berlapang dada serta hati yang bersih dan berfikiran positif walaupun dengan seribu kepayahan, kesukaran dan masalah yang berlegar2 di sekeliling kehidupan kita. Ya, kita takkan mampu menghalang seribu dugaan, rencam dan ragam kehidupan...yang kita mampu lakukan hanyalah menukar cara kita menilai dan menghadapinya... 
Ya Allah, berilah kami ketabahan dan kesabaran dalam menghadapi kehidupan ini...Amin


Today, give a stranger one of your smiles.  It might be the only sunshine he sees all day.  ~Quoted in P.S. I Love You, compiled by H. Jackson Brown, Jr.
People seldom notice old clothes if you wear a big smile.  ~Lee Mildon
The world always looks brighter from behind a smile.  ~Author Unknown
Life is like a mirror, we get the best results when we smile at it.  ~Author Unknown
Smiling is infectious,
You can catch it like the flu.
Someone smiled at me today,
And I starte…

Senyum itu

Hati yang mengeluh Rasa yang berkecai Pilu yang tertahan
Semua tak terluah
Senyum itu juga terpamer
Hanya yang tahu seolah faham Apa yang ditanggung susuk tubuh itu
Namun lelah dan deritanya Dia simpan diam-diam Dia pendam rapi-rapi
Yang terluah Hanya senyum itu