nota iklan

Thursday, 27 February 2014

Kita punya keistimewaan tersendiri...

Sebenarnya ini entry ulangan saya untuk entry terdahulu di sini.

Let children be children


There is a garden in every childhood, an enchanted place where colors are brighter, the air softer, and the morning more fragrant than ever again.  ~Elizabeth Lawrence

Childhood is measured out by sounds and smells and sights, before the dark hour of reason grows.  ~John Betjeman, Summoned by Bells

Childhood is the most beautiful of all life's seasons.  ~Author Unknown

There is always one moment in childhood when the door opens and lets the future in.  ~Graham Greene, The Power and the Glory
(credit to http://www.quotegarden.com)

Sebenarnya saya dapat call pagi tadi. Dari seorang pegawai penyelidik pendidikan. Beliau maklumkan yang anak saya berumur 5 tahun terpilih untuk satu program di bawah PERMATA. Beliau ada maklumkan tentang test yang diorang buat melalui tadika. Beliau minta parents datang untuk sesi taklimat minggu depan. Jauh jugak tempatnya, luar dari Selangor.

Saya tanya boleh tak kalau tak pergi sebab saya kena buat presentation di pejabat pada tarikh yang dinyatakan...aduhaii nak buat macam mana ni. Terpaksa mengadap boss, mestilah boss tak happy kan :( Tapi alhamdulillah boss setuju nak tukarkan agenda mesyuarat tu...of course lah dengan muka kelat hihi..

Sebenarnya saya pun tak pasti yang saya akan hadir atau tidak taklimat tu. Apa agaknya objektif program macam tu ya?

Saya rasa setiap anak adalah istimewa. Dengan cara mereka yang tersendiri. 
Setiap dari kita sebenarnya adalah istimewa, punya kekuatan dan kelemahan tersendiri.

Anak saya yang kedua ni memang suka buku.

Berbanding abangnya...tapi abang ni kalau buat lego laju je. Itu keistimewaan abang.
Tengok ni, sebenarnya si abang ni bukan membaca pun. Dia tengah membelek2 buku matematik ni, memikirkan nasib sebab ayah suruh buat latih tubi matematik setiap hari. Hehe...:p

Tulah, rasa macam malas pulak nak pergi. Tengoklah macam mana nanti kann...
Saya percaya membesarkan anak2 ni macam main layang2. Jangan tarik kuat sangat nanti talinya putus. Tarik dan lepaskan sikit2 dan perlahan, tapi jangan lepaskan terus tali layang2 tersebut ya ;)

Usaha, doa dan tawakal...insyaAllah. Semoga anak2 kita menjadi manusia yang berguna dunia dan akhirat...aminn...


12 comments:

  1. Salam..
    Amin..
    InsyaAllah.... Pasti yg baik2 ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam, terima kasih Vic...insyaallah aminn :)

      Delete
  2. In sha Allah semoga mereka menjadi anak2 yang baik.. Suka tgk mereka rajin n suka buku ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah...terima kasih Acik :)

      Delete
  3. Aamiin.. semoga menjadi anak2 yg berjaya di dunia & akhirat... aamiin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah..aminn..terima kasih tuan Khir :)

      Delete
  4. salam.kalau free boleh la singgah ke blog noly ye www.nolyanna.blogspot.com :) wahh tahniah, mesti excited dapat permata. good luck :)

    ReplyDelete
  5. Let them be what they want to be. Kita cuma bantu mencorakkannya sahajakan. Anak lelaki saya pun tak suka membaca.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulahh, anak lelaki saya suka main game jek Mummy..hihi. Mungkin dorang ni late bloomers kot, insyaallah...mereka akan berjaya dgn cara tersendiri, aminn..

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...